Имаме да получаваме втори транш от 748 милиона евро по

...
Имаме да получаваме втори транш от 748 милиона евро по
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Отчаян и ядсан съм заради неприетите закони по Плана, данакоплатците са жертва

Имаме да получаваме втори транш от 748 милиона евро по Плана за възобновяване и резистентност. Няма да ги загубим, само че всичките опасности сега са от закъснение, което се дължи на неприети закони. Тоест, не е сериозно това закъснение, само че то стартира да се натрупва. Ще ви дам образец. Ние внесохме 17 закона, от които пет бяха признати, значи още два-три на момента ще би трябвало да се одобряват единствено за второто заплащане. Законът за основния прокурор, той е даже по междинното заплащане. Тоест, ние си вършим работата, тъй че Планът да се извършва дотолкоз, доколкото зависи от нас като изпълнителна власт, сподели още по бТВ вицепремиерът.

Има решения за промените и това е обикновено, защото сме парламентарна народна власт, и по този начин би трябвало и да бъде. Трябва да минат през Народното събрание, защото огромна част от промените значат законови промени, а други не минават, апропо, които са извънредно значимо. Министерство на енергетиката със забавяне, само че входира преди две-три седмици закона за възобновяване енергийни източници. В цяла Европа сега дават пари за това, а той няма да бъде прегледат. Данъкоплатците са жертва на нежеланието на депутатите да одобряват закони в Народното събрание, добави Пеканов.

„ Аргументите на депутатите са несъстоятелни, в случай че имаше предпочитание, можеше да се случи правосъдната промяна. Хартиената бюлетина се одобри за една нощ. Просто няма предпочитание “, уточни Пеканов, като акцентира, че ПВУ е значим инструмент: " Той е напън да се случат структурни промени. Това е един инструмент, който ни оказва помощ да се движим напред. От Брюксел ми звънят през ден, с цел да питат дали ще има надзор на основния прокурор. За да имаме по-добър витален стандарт, би трябвало да се борим с корупцията. Всичко това не е, с цел да вземем едни пари, би трябвало да мислим дали желаеме страната да се движи напред. Трябва да се упражнява напън, с цел да се движим в вярната посока “, изясни Пеканов.

„ За момента няма риск от загуба на средства по ПВУ, само че има закъснение, което се натрупва “, акцентира той.

Вицепремиерът по ръководство на европейските средства предизвести, че влизаме в наказателни процедури, а глобите се заплащат от данъкоплатците.

Според Атанас Пеканов най-големият проблем за влизането на България в еврозоната ще е спекулата.

 

Тук страната би трябвало да откри надзор и да постанова наказания, като може да подадеш сигнал, и тук, считам, че ще би трябвало да се поучим от опита на Хърватия, където видяхме, че очевидно е имало проблеми. За приходите това не би трябвало да е проблем, тъй като за приходите влизането на еврото ще бъде спомагателен тласък те да нарастват по-бързо. Неслучайно синдикатите от КНСБ поддържат това, тъй като те знаят, че по-късно ще имат механизм, с който да отидат и да кажат на финансовия министър: Аз не желая минимална работна заплата от 800 лв., желая от 800 евро. Наистина министърът няма да е доста удовлетворен от това, само че това ще е позицията и ще даде по-силна преговорна позиция точно на работещите, съобщи вицепремиерът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР