Имаме балансиран ръст на икономиката, но все пак по отношение

...
Имаме балансиран ръст на икономиката, но все пак по отношение
Коментари Харесай

Емил Караниколов: Радостно е, че доходите в България растат

Имаме уравновесен растеж на стопанската система, само че въпреки всичко във връзка с заплатите има какво още да се желае. Растежът на българската стопанска система дотук е с 3,1 %, като упованията са да приключим годината с напредък от 3,6 %. Това показа министърът на стопанската система Емил Караниколов в утринния блок на Българска национална телевизия.

,,Безработицата ни е под 5 %, тъй че действително няма безработица. Радостната вест е, че през последните три години приходите в България порастват с сред 8 и 12 %, само че това не е задоволително, схваща се'', уточни министър Караниколов.

,,Последната рецесия завърши преди към 6-7 години. Неизбежно е в един миг да стартира спадът, само че рецесията няма да тръгне от България, а от огромните международни стопански системи. Дали и по кое време ще се стигне до нова рецесия, никой не може да предвиди'', уточни той и заяви, че за първите седем-осем месеца на тази година България може да се похвали с рекорден експорт за 18 милиарда евро.

,,Трудно е да се съпоставяме с останалите страни, дано по-добре да гоним личните си цели. Мога да кажа, че в България, с изключение на завърналите се българи, идват да работят и чужденци в областта на IT сектора'', добави Караниколов.

Той призна, че най-големият проблем на страната през последните 20 години е била абдикацията ѝ от образованието.

,,Държавата беше абдикирала от образованието в продължение на 20 години. Ние изоставихме нашето обучение, а то е най-ценната инвестиция. Затова се дават повече пари на учителите, тъй като учителят би трябвало да е стимулиран и квалифициран, с цел да влага обучение в нашите деца'', акцентира икономическият министър.

По думите му през последната календарна година у нас са били разкрити над 7000 работни места и добави, че през идната всеки трети шеф у нас е декларирал подготвеност да наема хора.

,,Решението къде да отидат е проблем на ''Фолксваген''. Напомням, че ние останахме единствената страна в Европа, която остана в битката с Турция. България единствено завоюва имиджово, научихме доста неща и не стопираме да търсим стратегически инвеститори'', отговори Караниколов и означи, че у нас много интензивно се развиват металургията, автомобилният бранш и IT бранша.

,,В България по време на прехода са идвали стратегически вложители, само че ние сме ги давали на ''наши хора'' и те са си тръгвали'', уточни още той и изясни, че във връзка с раздържавяването са били позволени фрапантни и стратегически неточности.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР