Имаме 200 лв. регулирана цена за небитовите потребители на свободния

...
Имаме 200 лв. регулирана цена за небитовите потребители на свободния
Коментари Харесай

Васил Велев: Удължаването на бюджета е единствено възможно решение за бизнеса, когато няма правителство

Имаме 200 лева контролирана цена за небитовите консуматори на свободния пазар. Това не е размер на отплата. Цените приблизително в Европейски Съюз за дребния и междинен бизнес на електрическата енергия са тъкмо такива - 200 лева за мегаватчас. За огромните предприятия цената е доста по-ниска. Това сподели за Bulgaria ON AIR ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

„ Целта е нашите предприятия също да получават по-ниска цена, с цел да бъдат при равни конкурентни условия по отношение на Европейски Съюз. Бизнесът ще бъде по-конкурентоспособен и ще мине по-леко през рецесията, която стартира. Това е деяние по посока на ограничение на инфлацията ", добави още Велев.

" При тези цени бизнесът напуща Европейски Съюз. Приспособяването към тях може да бъде посредством затваряне или овакантяване, тъй като цените в останалия свят са доста по-ниски, а ние продаваме на едни и същи пазари. Затова има правилник за справяне с високите цени на силата, а не за пригаждане. Ако една компания е на загуба, тя банкрутира ", посочи Велев.

" Удължаването на бюджета е само допустимо решение за бизнеса при отсъствието на постоянно държавно управление. Този бюджет, който сега работи е от 1 октомври. Той е един доста нов бюджет, който е приспособен към сегашната обстановка и няма проблем да бъде продължен с няколко месеца ", уточни Велев.

" Когато се актуализираше бюджетът ние искахме средносрочно по какъв начин ще се отразят тези равнища на разноски и надлежно какви са приходите против тях. Това не беше направено тогава, направи го в този момент служебното държавно управление. Оказва се, че, в случай че проектираме напред тези разноски и надлежно приходите, дори при оптимистични сюжети, бюджетът ще бъде на недостиг от порядъка на 11-12 милиарда лева, над 6% от брутния вътрешен артикул. Ще се наложи всяка година да взимаме нови заеми от порядъка на 16 милиарда лева ", разяснява Велев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР