“Имах разговор с гръцкия министър, който каза, че ако България

...
“Имах разговор с гръцкия министър, който каза, че ако България
Коментари Харесай

Гърция не е поела ангажимент за общи преговори с ЕК за въглищните централи

“Имах диалог с гръцкия министър, който сподели, че в случай че България сама опита да предоговаря, е в доста слаба позиция. В нашия диалог ние обсъдихме да работим дружно с Гърция и Румъния. Важното е да създадем работна група за енергийната сигурност на района “, съобщи по-рано през днешния ден съпредседателят на “Продължаваме смяната “ Кирил Петков.

 

Миналата седмица от Политическа партия обявиха, че ще упорства за предоговаряне на Плана за възобновяване и резистентност, само че Асен Василев уточни, че това би било допустимо в случай че настояванията пред Европейска комисия се предявят взаимно с Атина и Букурещ. 

 

“Такъв диалог е имало, неофициален. После аз разговарях с гръцкия енергиен министър, с цел да изясня позицията и той ме увери, че не е поел ангажимент за предоговаряне или коопериране за смяна на проектите. В допълнение той е мощно смутен от това, че се спекулира с неговото име по подобен метод “, сподели Росен Христов, министър на енергетиката.

 

По време на съвещанието на енергийната комисия в Народно събрание депутатите разпоредиха на кабинета предоговаряне на Плана за възобновяване.

 

По думите на енергийния министър в този момент можем да настояваме да се понижи процентът на замърсяване от въглищните централи, тъй че да не се постанова затварянето на 40% от тях и уволнението на 12 000 души тази година.

" Относно задачата за 40 %, нашият метод е България да гони цели, които са общоевропейски. Тоест задачите в проекта да съвпаднат с тези по европейските наставления. Ако даваме конкретика - дерогация, отсрочване или какъвто и да е различен метод, доста се ограничаваме от опцията да водим договаряния и да се сдобием с крайната цел, което е опазване действието на въглищните електроцентрали ", изясни Росен Христов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР