Имах някаква представа за ситуацията в страната и бях прочел

...
Имах някаква представа за ситуацията в страната и бях прочел
Коментари Харесай

Американски журналист за медийната свобода в България: Не знаех, че е толкова зле

" Имах някаква визия за обстановката в страната и бях прочел някои публикации по въпроса на път за София, само че не знаех, че нещата са толкоз зле ". Това разяснява пред БНР американският публицист Дийн Старкман във връзка 111-то място на България в класацията за медийната независимост на " Репортери без граници ".


" Репортери без граници ": Може да се окаже рисково да си публицист в България

Страната ни се срина до 111 позиция в показателя за независимост на пресата

" Това е извънредно притеснително, тъй като медийната независимост и въобще мястото на медиите имат доста значимо значение за едно демократично общество , както и демокрацията е от извънредно значимо значение за медийната независимост - не може да имаш едното, без да имаш налице другото . И в случай че България желае да бъде една демократична страна, би трябвало да направи всичко допустимо, с цел да усъвършенства положението на медийната независимост ", съобщи Старкман.

 Откриха обесен журналиста Мартин Кръстев
Откриха обесен журналиста Мартин Кръстев

За два месеца това е вторият български публицист, който е открит обесен

Старкман, е един от редакторите на " Парадайс пейпърс ", с над 20-годишен опит в издания като " Уолстрийт Джърнъл " и старши редактор в Международния консорциум на проверяващите публицисти. Той е и помощник в Центъра за медии, данни и общество, гостуващ учител във Факултета по социална политика на Централноевропейския университет в Будапеща.

 България - една от последните по медийна независимост в Европа
България - една от последните по медийна независимост в Европа

България заема 113-то място

В коментар на тематиката за опълчването сред водещи американски медии и президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп Старкман уточни, че този развой е израз на по-дълбока рецесия.

" В момента се следи рецесия в американското общество и в действителност избирането на Тръмп като президент в Съединени американски щати е един израз на това . И сега бих споделил, че ние в Щатите минаваме през интервал, който е много прочут на страните и обществата в Централна и Източна Европа ... И един от уроците, които научаваме, е, че демокрацията в действителност е много деликатна тематика .
Демокрацията не се показва единствено във господство на закона, отбрана на човешките права на жителите, на малцинства, тя е доста повече от това - състои се и в неписани правила и правила за държание, приемане на свободна преса в страната , почитание и ценене на институциите и полезностите, които те съставляват , и несъмнено, подсигуряване на независимостта на правораздавателните органи, на правосъдната система ", разяснява Старкман.

Журналистът разяснява и трендовете в актуалните медии, които са от ден на ден доминирани от обществените мрежи и мобилните устройства . В тях анализите и тематиките, които изискват изчерпателност и дълготрайно време за създаване, отстъпват място на нетрайни и къси материали, които притеглят с атрактивни заглавия. " В момента сме в началната фаза на революционни промени , разтърсващи промени в медийния бранш и в публицистиката ", посочи Старкман.

 България - 76-та в света по медийна независимост
България - 76-та в света по медийна независимост

България остава в групата на страните " с отчасти свободни медии "

" Дигитализацията на медиите - това, което направи, е в действителност, че средствата и парите за реклама към обичайните медии понижиха фрапантно . И това трансформира естествено навиците и методите, по които хората употребяват и четат вести. Тази смяна изцяло трансформира и метода, по който публицистите работят и създават новинарско или журналистическо наличие .

Онлайн медиите в действителност издигат в фетиш две неща - количеството на създадените материали и какъв брой бързо ги създават. Те по-скоро правят оценка къси и бързи форми и по този метод по-дългите истории, които лишават доста време за производство, остават на назад във времето. И това естествено имаше огромно въздействие върху материалите, които се създават, тъй като един материал, който е лишил много време, с цел да бъде написан, може да не докара до толкоз огромен публика и да бъде толкоз четен ", сподели американският публицист.


" Репортери без граници " с паника за медийния климат в България

Натискът върху самостоятелните медии е последователен през последните 10 години, разясняват от Съюза на издателите в България

Старкман е у нас по покана на Асоциацията на европейските публицисти в България. Той ще изнесе две лекции: " В ерата на Тръмп - световни провокации пред публицистиката в интерес на обществото " и " Орбан и медийният монопол в Унгария ".

 За „ нова пропагандна ера” сигнализират от „ Репортери без граници”
За „ нова пропагандна епоха ” сигнализират от „ Репортери без граници ”

Това излиза наяве от годишния отчет на „ Репортери без граници ”
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР