Има задържани български граждани в Одрин. Това потвърди за БНТ

...
Има задържани български граждани в Одрин. Това потвърди за БНТ
Коментари Харесай

Нейнски: Тримата българи са в затвор в Одрин, ще им повдигнат обвинения

Има арестувани български жители в Одрин. Това удостовери за Българска национална телевизия българският дипломат в Турция Надежда Нейнски, която съобщи, че имената им са ясни и сега тримата се намират в затвор от закрит вид в Одрин с обвиняване за трафик на мигранти и умишлено подкрепяне на незаконна организация.

" Генералният консул на Одрин е получил информация от турските управляващи, че на 17 ноември са били арестувани трима български жители. На 20-и им е наложена мярка задържане под стража. В момента тримата се намират в затвор от закрит вид в Одрин. Те са упрекнати в нарушение на закон 220 член 7 като обвиняването гласи трафик на мигранти и умишлено подкрепяне на незаконна организация ", изясни Нейнски пред Българска национална телевизия.

По думите на посланика ни консулите са в непрекъснат контакт с полицията и прокуратурата. На този стадий има досъдебно произвеждане и не се знае по кое време прокуратурата ще внесе обвиняването в съда.

Пред бТВ Нейнски разяснява още, че към този момент не може да се каже, че упрекват арестуваните българи във връзки с ФЕТО. При интервенцията на турските служби бяха арестувани и петима турци, упрекнати за връзки с организацията на Фетхуллах Гюлен, който е апетитен за уредник на опита за прелом през 2016 година

" По време на изключително състояние и при сходни условия, турските управляващи не са длъжни в съответен период да уведомяват дипломатическото представителство”, безапелационна е Нейнски във връзка забавянето на информацията. Посланикът ни съобщи, че в случай че някой от тях изиска юрист, от българска страна ще спомагат.

" Важно е какво ще кажат по време на разпитите тези обвинени за връзки с ФЕТО. По всяка възможност нашите жители ще отрекат, че са почнали дейности по прекачване на незаконни мигранти от Турция в България”, счита журналистът Илхан Андай, който също разяснява ареста на българите.

По думите му мястото, където са били хванати хората, се намира на р. Марица, където тя събира българската, турската и гръцката граница. " Гюленистите употребяват този канал, тъй като става все по-трудно да се стигне до България. Той е малко по-скъп, само че е единственият надежден”, разясни Андай.

Той напомни, че през февруари в Одрин бяха арестувани повече български жители, които също прекарвали гюленисти. " Тези хора бяха съумели да прекарат 57 души през границата в границите на 85 дни. Според обвинителния акт през тях са минали над 550 хиляди евро”, разясни Андай.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР