Има ярки представители на изобразителното изкуство, предопределени със своя талант

...
Има ярки представители на изобразителното изкуство, предопределени със своя талант
Коментари Харесай

Траектории във времето

Има ярки представители на изобразителното изкуство, предопределени със своя гений да оставят следа и да отварят нови хоризонти. Такъв е Станислав Памукчиев, само че не тъй като е професор от Националната художествена академия, а тъй като с качествата и с креативната си буря е спечелил респекта на професионалната колегия.

С  плана „ Преминаване – траектории във времето “, разпрострат в три зали на цялостен етаж в изложбеното пространство на „ Шипка 6 “ и намерил редом продължения в столичната изложба „ Арте “, той сподели, че умее да работи с огромен размах, без граници.
На един мирис
„ Подтик за тази изява са нарисуваните през лятото на 2022 година картини и приятелско предложение от СБХ да направи галерия във връзка своята 70-годишнина през 2023 година Така започнах да разпростирам концепциите си за идната експозиция. Целият план събира 7-8 разнообразни типичен и концептуални езици, само че всичко това се трансформира в изречение от един текст. Тази мегаинсталацията е общо произведение, формирано от части картини от разнообразни години, вкарани в нова среда и в друго взаимодействие посред им “, разяснява Станислав Памукчиев.

 Снимка Красимир Свраков
Събирателни
Такава галерия се прави с огромна засилка и с 45 години ускоряване, твърди създателят. Към това се прибавя и креативна съпричастност: Мултимедията „ Междинни полета – кула леговище “, основана от режисьора Николай Василев и неговият екип, видеоинсталацията „ Думи във времето “ с цитати от Николай Бердяев, 8-часова звукова апаратура „ Процесия на звука “, особено направена от композитора Асен Аврамов. Затова Станислав Памукчиев признава: „ Има я общата атмосфера, която обгръща всичко отвред “.
Спомени
Създателят на художествени облици няма пояснение кой е неговият мотор: „ Бях на 12, когато в Ермитажа видях картината „ Завръщането на блудния наследник “ на Рембранд, това прекарване се принтира у мен и за цялостен живот ми зададе мярката. То от време на време изплува в съзнанието ми като свръхкоректив “. Времето оставя своя отпечатък. Например, цикълът „ Биографично – Три сестри “, е обвързван с прекарвания от детските му години. Присъстват части и вързопчетата със мемоари, включвани в предходни изложения. Негови работи, правени за театрални постановки, намират нова сцена.

 Снимка Красимир Свраков
Заряд
Тъгата извира от живота… Невъзможност да се примириш с времето… Творческият възторг е проправяне на път към безкрайното…Творчеството е не основаването на артикули на културата, а потресението и извисяването на цялото човешко създание, ориентирано към различен върховен живот, към ново битие… - Това са фрагменти от размислите не Бердяев, които остават нравствен сателит на художника. „ За Станислав Памукчиев важи изказванието, че огромното изкуство се зарежда от друго изкуство и поражда нови феномени. Неговото изкуство е неосезаем посредник, мощен инструмент “, изяснява кураторът на плана проф. Петер Цанев. Според него изложбата е мегасъбитие, което със своята полифоничност и симбиоза сред разнообразни форми отключва прекарвания, само че и въпроси. И не е равносметка, а взор в бъдещето.

Зная, че е огромен, само че по този начин вкупом събран, ме зашеметява, разяснява скулпторът Валентин Старчев. Всичко тук е красиво, за оня, който има сетива, прибавя посетителка на изложбата.
Текстът е част от бр. 114 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР