Има възможност разместването на земните пластове в района на Охрид

...
Има възможност разместването на земните пластове в района на Охрид
Коментари Харесай

Експерти: Трусовете в Македония могат да ударят и България

Има опция разбъркването на земните пластове в региона на Охрид да даде отблясъци и в България. Това сподели пред "Фокус " проф. доктор Росен Недялков, учител в катедра "Минералогия, петрология и потребни изкопаеми " в СУ "Св. Климент Охридски ".

Той акцентира, че газовете, които са се освободили от земните глъбини в местността Дувалото в Охридско, могат да съставляват заплаха за популацията единствено, в случай че са в огромни количества, само че за този регион няма такива съществени данни.

"Нещата са сложни. В България си имаме трусове близо до Македония. По цялата котловина на Струма има разломи, които провокират земетресения и те се наблюдават от нашите експерти от Геофизичния и биологически институт на Българска академия на науките. В това отношение ние си имаме проблеми, свързани с тектониката, само че от 12 млн. години насам не сме имали никакви вулкански прояви, тъй че, що се отнася до вулканизъм, надали има заплаха ", разяснява проф. доктор Росен Недялков.

Той добави, че тези земетресения са една поредност от епицентрове, които са се натрупали откогато се следи сеизмичната интензивност в региона.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР