Има вариант да отпадне изобщо срокът за кандидатстване за обезщетения

...
Има вариант да отпадне изобщо срокът за кандидатстване за обезщетения
Коментари Харесай

Повече хора ще получават обезщетения при фалит на работодателя догодина

Има вид да отпадне въобще срокът за кандидатстване за компенсации при неплатежоспособност на компанията - това разгласи общественият министър на труда Бисер Петков в студиото на " Денят стартира ". Проектопромените в трудовото право се отсрочват към този момент няколко месеца. Очаква се скоро депутатите да одобряват окончателните текстове.

Инспекцията по труда да може да завежда искове за неплатежоспособност, когато шеф не е плащал на най-малко 1/3 от чиновниците си повече от два месеца. Досега въобще нямаше държавна институция, която може да предяви сходно искане. Промяната обаче най-вероятно ще влезе със забавяне - не от 1 януари, а от лятото.
Бисер Петков, министър на труда и обществената политика: Мисля, че малко се драматизира обстановката, не е съществено да се счита, че инспекцията на труда ще може от първия ден след обявяване на текста да предяви иск за формиране на неплатежоспособност в съда най-малкото, тъй като е належащо смяна в устройствения устав на организацията, с цел да не паднат исковете на официално съображение.
Оказва се обаче, че Инспекцията по труда ще има и финансов, и кадрови проблеми, които също бавят влизането на смяната в действие.

Хасан Адемов, ръководител на Комисията по труда и обществена политика в Народно събрание: Беше решено, че ГИТ сега не разполага с административен потенциал, би трябвало да бъдат назначени в допълнение адвокати.
Ще се усили или ще отпадне изцяло и срокът за кандидатстване за компенсации при банкрут? Сега всеобщо служащите са ощетени, тъй като договорът им би трябвало да е преустановен до 3 месеца преди изпадането в неплатежоспособност. Тази смяна обаче също се възнамерява за лятото и това ще лиши от компенсации десетки чакащи служащи.
Бисер Петков, министър на труда и обществената политика: Може да се получи за част от служащите това, че ни биха могли да упражнят правото си на обезщетение от фонда за гарантиране на вземанията на служащите.
По мотив детските надбавки и минималното им нарастване министърът изясни, че от министерството са нараснали броя на хората, които ще ги получават за сметка на размера.

Догодина отпущането на пенсия ще става по-лесно - няма да се постанова работодателят да издава по този начин наречените УП-та, удостоверенията за приход. Всичко ще става по електронен път.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР