Има три терена за детски градини в Дружба 2“, но

...
Има три терена за детски градини в Дружба 2“, но
Коментари Харесай

Борис Цветков: 500 деца са без места в общинските ясли и градини в район „Искър“

Има три терена за детски градини в „ Дружба 2 “, само че Следствен отдел към окръжна прокуратура закъснява с отчуждаването им, съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия - Искър
Към момента за 500 деца няма места в общинските ясли и градини в регион „ Искър “. Проблемът и размерът му до неотдавна се отхвърляше от Столична община и районната администрация в „ Искър “. „ И до през днешния ден на интернет страниците им има изказване, че за първа група той е решен и няма чакащи деца, родени 2018 г.”, сподели ръководителят на районната организация на Българска социалистическа партия в „ Искър “ Борис Цветков след инициираната от него среща с кмета на региона. В нея взеха присъединяване и родители на деца, за които няма места в детските заведения.

„ Елементарна инспекция на броя на родените деца, регистрирани в „ Дружба “, демонстрира какъв брой са тези, които имат потребност от място в общинските детски ясли и градини “, изясни Цветков. Според него това е при сегашната обстановка на демографски срив, а при и най-малкото увеличение на новородените, нужните места сигурно ще се усилват. „ Броят на декларираните за стартиране в употреба десетки нови огромни жилищни здания също демонстрира, че нуждата от нови детски заведения е забележителна, а също и къде е нужно откриването им “, уточни още Борис Цветков, който е и специалист към Комисията по стопанска система и благосъстоятелност на СОС.

По думите му за трайното решение на дългогодишния проблем е належащо построяването на нови огромни градини, което би трябвало да стартира неотложно. Председателят Българска социалистическа партия – Искър уточни и съответни решения на казуса.

„ Има три терена, отредени за детски градини в ж.к. „ Дружба 2 “, само че Столична община закъсня с процедурите по отчуждаването им. А проектирането изобщо не е почнало “, изясни Цветков, който в предходния мандат бе общински консултант от групата на Българска социалистическа партия в СОС. Той добави, че години наред е отхвърляно предлагането му за отчуждаване на частните терени, планувани за построяването на детски градини. „ Настояхме незабавно да се договаря със притежателите за съглашения, които да съкратят периодите и пречките пред незабавното строителство. Трябва да стартира и проектирането на тези детски градини, преди края на отчуждаването, с цел да се изградят в оптимално къси периоди “, съобщи Борис Цветков.

Друго негово съответно предложение е незабавно да се започва уголемение на 88-а ДГ в „ Дружба 2 “ за 4 групи. Той посочи, че в случай че няма подобаващ терен в ж.к. „ Дружба 1 “, може да се употребява този на някогашната детска градина до 108-о СУ. На него в този момент има единствено развалени фитнес уреди, които има опция да се реалокират в парка. А детската градина да бъде възобновена на същото място, посредством служебно преотреждане на терена от Столична община.

„ Предложихме да се обмисли опцията за разкриване на култивиран групи в учебните заведения в „ Дружба “ 1 и 2. Може да се основат естествени условия и за децата в предучилищна възраст, и за учениците – обособени входове, обособени елементи от дворовете. Настояваме в тези групи образованието и заниманията да са целодневни, с цел да са в действителност допустими за децата и родителите им “, изясни Цветков. Той даде образец с опита в 163-то ОУ и обърна внимание, че където тези групи не са били целодневни е имало слаб интерес и доста от тях са били закрити.

Той смята, че откриването на целодневни групи в учебните заведения би нараснало опцията в детските градини да одобряват чакащите деца в яслена и в първа група.

„ В общинското 150-о ОУ е имало частна детска ясла и градина за 25 деца с пространства за спане и кухня. Това е образец по какъв начин в учебна постройка е функционирало детско заведение “, напомни ръководителят на Българска социалистическа партия – Искър.

„ Благодаря на всички родители на деца без места в общинските детски ясли и градини, на останалите родители, които са солидарни с тях и на всички жители, подкрепящи предложенията ни за незабавни дейности за решаването на този значим проблем “, сподели в умозаключение Борис Цветков.
--
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР