Има три причини за покачването на цените. Първият е разходът

...
Има три причини за покачването на цените. Първият е разходът
Коментари Харесай

Дебатът за еврото: Защо се повишиха цените в Хърватия и какво направиха големите вериги? | Е-кономика, 05.01.2023

„ Има три аргументи за покачването на цените. Първият е разходът на търговците, който се трансферира върху клиентите. Например един ресторант да създаде ново меню. Вторият е по този начин нареченото “добросъвестно проспиване ” от страна на потребителите. Става въпрос за случаите, когато в месеците преди влизане във еврозоната, цените в локалната валута се подвигат и по този начин след влизане във валутния съюз, новата цена в евро е по-висока от предстоящата за естествена такава. И несъмнено, на трето място идва човешкият блян да закръгля цените към по-високата цена. “ – това споделя финансовият публицист Стефан Антонов във връзка случая с потребителските цени на Хърватия и опцията от сходен сюжет за България при влизане в еврозоната.

Според финансиста Румен Гълъбинов, описаните нагоре процеси се случват при дребните търговци и пазарите, а не при огромните вериги.
В момента огромните търговци вършат маркетингова политика, те споделят – „ Елате при нас, ни е не закръгляме цените “. Редица интернационалните вериги даже си разрешават да смъкнат цените с 5 или 10 цента надолу, поради отпадналата потребност от такси за превалутиране.
Румен Гълъбинов, финансист

За Румен Гълъбинов в България също се следи растеж на потребителските цена поради голям брой фактори и не трябва да се дават окончателни оценки, че инфлацията в една страна е породена само поради влизането и в еврозоната.

Гостите разискаха и какви ограничения е подхванала балканската страна, с цел да ограничи ценовият напън.
Самият факт, че се постанова политици на една страна да приказват с огромните вериги, значи, че пазарът и стопанската система не са достигнали тази зрялост и това равнище на развиване, което допускаме че са нужни, с цел да бъде една страна част от еврозоната.
Стефан Антонов, финансов публицист.

За Румен Гълъбинов хърватският сюжет може да не се повтори в България:
„ Говорейки си за растежа в цените, би трябвало да отбележим, че въпреки всичко в Хърватия, валутният курс бе плаващ. При нас курсът е закрепен повече от 20 години. Но освен цените могат да се подвигат при влизане в еврозоната, приходите също би трябвало да порастват. Защото пазарът на труда е надалеч по-конкурентен в страни, където се заплаща с евро “, разяснява финансистът.

Създава ли еврозоната риск от евентуални капиталови балони в страните от периферията, има ли връзка сред улеснено кредитиране и биха ли се вдигнали цените в България макар закрепения курс?

Вижте повече в идващото видео:
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР