Има случай на пациент с хематологично заболяване и Covid-19 (случаят

...
Има случай на пациент с хематологично заболяване и Covid-19 (случаят
Коментари Харесай

Имунолог: Преливането на кръвна плазма може да доведе до мутации на Covid-19

Има случай на пациент с хематологично заболяване и Covid-19 (случаят е разказан в английско изследване и е оповестен в публикация в влиятелното научно списание за медицина " Нейчър " ), при който след преливане на кръвна плазма, това довежда до разновидности на ковид. Това разяснява доцент доктор Велизар Шиваров, имунолог в болница " Софиямед ", в четвъртък пред БНР.

Доц. Шиваров е рецензент за повече от 10 интернационалните научни списания. Изследователските му ползи са в региона на молекулярната биология на B-лимфоцитите и на молекулярната биология и диагностика на хематологичните неоплазии.

" Това, което е станало – пациентът е бил на имуносупресивна терапия, а вирусът е откриван при него повече от 70 дни и пробите демонстрират, че вирусът мутира през другите интервали, като на пациента е преливана два пъти хиперимунна кръвна плазма ", изясни Шиваров.

Така учените откриват тези нови разновидности в този пациент, което на теоретичен език значи, че се реализира отрицателна селекция върху по-старите разновидности, с помощта на потреблението на кръвната плазма. И при този човек може да доминират към този момент новите разновидности и те да се разпространят повече и даже да се предадат след това на други хора “, разясни още доцент Шиваров.

Той добави, че кръвната плазма е подобаваща единствено при започване на болестта, когато не е в тежка форма.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР