Има събития в историята на всеки град, които оказват огромно

...
Има събития в историята на всеки град, които оказват огромно
Коментари Харесай

Вместо гробище: Земеделско-промишленото изложение в Пловдив, което впечатли света

" Има събития в историята на всеки град, които оказват голямо влияние за бъдещето му. Такова за Пловдив е Първото българско земеделско-промишлено ревю. Подобни огромни прояви са извънредно съвременни. Правят се в Прага, Виена, Париж и дават опция страната да показа себе си, само че и достиженията на целия свят. Много хора са гледали с подигравка, тъй като до този миг България попада в полезрението на Европа с кръвопролитията на Априлското въстание, Руско-турската война и Сръбско-българската война. Същото е отношението и на съседите ни Сърбия, Гърция, Румъния и Османската империя. Това ще бъде първото ревю на Балканите. Но за 10 месеца чудото се случва. Едно изоставено турско гробище с магичните качества на Люсиен Шевалас се трансформира в забележителна градина. А тя ще се трансформира в мястото за ревюто ", описа шефът на Историческия музей Стефан Шивачев по време на откриването на изложбата, отдадена на 130-годишнината от откриването на Първото българско земеделско-промишлено ревю. Тя е експонирана до фонтана Деметра и ще остане там до септември.

В над 30 павилиона се показват другите български градове, има три национални павилиона, както и на непознатите участници. Те са дело на арх. Хенри Майер. Изграждат ги майсторите, които стоят и зад някои от постройките в Стария град. Любопитна детайлност е, че Общината основава строен проект за настаняването на гостите от целия свят, които идват под тепетата. Не са били доста хотелите, тъй че пловдивчани посрещат посетители и в домовете си. Например за първа категория се изисквало не просто да постеле бели чаршафи на железно легло, само че и домакинята да знае най-малко два езика.

Самото ревю е и освен това от шоу - с проява на телефонен диалог сред София и Пловдив, полет с балон, електричество, американски плугове, шевни машини, парни машини. Всичко забелязано е революционно, тъй като 80 % от българите живеят по селата и орат с дървени плугове.

След края на ревюто княз Фердинанд подарява на Пловдив градината " Цар Симеон " с единственото изискване да се грижи добре за нея.

Първото ревю е и метод Европа да покаже, че България е обединена.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР