Има риск някои страни в ЕС да не могат да

...
Има риск някои страни в ЕС да не могат да
Коментари Харесай

Възстановителният фонд на ЕС е изложен на риск заради бавно изпълнение на проекти

Има риск някои страни в Европейски Съюз да не могат да употребяват изцяло най-големия спомагателен пакет в историята на съюза - средствата от възстановителния фонд, като няколко имат усложнения със спазването на периодите, контрактувани с Европейската комисия (ЕК), написа в разбор Reuters.

Според Мануел Идалго, член на Центъра за икономическа политика Esade, усложненията, съпроводили процеса на договаряне на фонда в размер на 724 милиарда евро, повдигат доста подозрения за неговата успеваемост и въобще дали ще успее да подкрепи възобновяване на страните - членки на Европейски Съюз, след пандемията от ковид.

" Ако не всички средства бъдат изразходвани, това би имало доста отрицателни последици за репутацията на Европейски Съюз. Ако този оздравителен проект се провали, съюзът ще има тежката задача да оправдае сходен вид фондове, започвайки от това дали въобще би трябвало да съществуват те ", прибавя Идалго.
Реклама
България също има проблеми с осъществяването на проекта за възобновяване, като Народното събрание разпореди на държавното управление да го предоговори, което ще стане постепенно и ще докара до загуба на средства (вижте карето).
Пълно единогласие за удължение на периода на фонда
Най-тежкият въпрос ще бъде обезпечаването на единогласие от 27-те членки на блока по отношение на удължаването на периода на погашение на финансирането след 2026 година, което ще изисква утвърждение от Народното събрание на всяка страна, в това число Унгария и Полша, които към този момент са в несъгласие с Европейски Съюз и могат да употребяват поддръжката си като лост за реализиране на отстъпки.

Европейски Съюз замрази средствата, предопределени за Унгария и Полша, поради проблеми с върховенството на закона. Достъпът на Полша до близо 36 милиарда евро от фондовете зависи от цялостното преразглеждане на правосъдната ѝ система. Европейски Съюз задържа 5.8 милиарда евро, до момента в който Унгария не приложи ограничения за ограничение на корупцията и за повишение на независимостта на правосъдната система.

Марек Земан, представителят на Чешкото министерство на външните работи, също изрази мнение по въпроса: " Удължаването на времето за осъществяване съставлява сериозен проблем, тъй като това значи, че решенията за личните запаси на страните би трябвало да бъдат преразгледани, което също изисква единогласие, а това е съвсем невероятно. "
Реклама Страните към този момент изостават
Макар че главните стадии и цели би трябвало да бъдат реализирани до август 2026 година, 70% от безвъзмездните средства и заемите трябваше да бъдат отпуснати до предходната година, а останалите - до 2023 година Действителната сума, за която са поети задължения досега, е към 20% съгласно данни на Европейски Съюз.

Европейски Съюз очакваше до август 2026 година всички планове да бъдат приключени, само че още от в този момент някои страни не се движат добре по отношение на графика и се чака да има забавяния с реализирането на техните планове.
Ефектът от повишаването на суровините
Някои от получателите на средствата настояват, че покачващите се цени на суровините е една от основните аргументи за забавянето. Например Португалия е отпуснала 1.4 милиарда евро, което е единствено 8.5% от цялата сума от фонда, на компаниите реализатори към края на 2022 година Говорителят на държавното управление Мариана Вейра да Силва, заяви: " Има възможност да има преоценка на плановете от Европейската комисия, която ще стартира през януари, и също ще се разиска разновидността за удължение на периода за завършването им. "

Португалия е в развой на пресмятане на нужното време за дотъкмяване на плановете, смятайки всички фактори от макроикономически аспект, които могат да повлияят на процеса.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР