Има редица проблеми в аптеките при изписването на лекарства по

...
Има редица проблеми в аптеките при изписването на лекарства по
Коментари Харесай

Фармацевти сигнализираха за проблеми с лекарствата по Здравна каса

Има редица проблеми в аптеките при изписването на медикаменти по Здравната каса. За това алармира основният секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов по Нова ТВ. По думите му годишният стандартизиран контракт с НЗОК към момента не е подписан.

„ Силно се надяваме, че до края на седмицата ще има подписан нов контракт. Сега настоящият е до края на месеца. Получава се по този начин, че, откакто няма контракт с касата, нямаме право да отпускаме даже животоподдържащи медикаменти. Договарянето стартира през септември. На експертно равнище нямаме никакъв проблем, само че има неща, които държим да залегнат в контракта. Колективният иск, който заведе съюза, е за неравноправно третирана към фармацевтите. Откакто има електронна рецепта, има опция да се заложат контроли, които да бъдат на равнище още при предписването на медикаменти от лекаря. Проблемът е, че сега няма никакви контроли на системата и лекарят може да генерира наставление със ужасно доста неточности, които фармацевтът би трябвало след това да проверява. Ако той отпусне рецептата, а вътре има неточности, по-късно НЗОК не я заплаща и сумата остава за сметка на аптеката ", изясни Маринов.

И разясни, че най-често става въпрос за сбъркан номер на протокол или незаверена диагнозата в Здравната каса, да вземем за пример.

„ Наскоро рецепта за 26 000 лева падна поради разменени цифри в номера на протокола. Докторът е сбъркал. Всеки може да сгреши ", описа той.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР