Има различни причини за инфлацията в различните валутни зони в

...
Има различни причини за инфлацията в различните валутни зони в
Коментари Харесай

ЕЦБ трябва да вдигне лихвите, за да покаже, че няма да позволи шокът с инфлацията да стане ежегоден

Има разнообразни аргументи за инфлацията в другите валутни зони в мащаб. Най-очевидна е тя в Съединени американски щати, където имаше големи антикризисни пакети, които подействаха прекомерно добре и стопанската система отиде над капацитета си, прегря и пазара на труда. Има 6 милиона безработни и 12 милиона отворени работни места. У нас няма такива несъответствия към момента. Това съобщи Георги Ангелов, икономист от " Отворено общество " в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

" Имаме 150 хиляди безработни, които са относително малко. В Европа нямахме антикризисни пакети за трилиони, само че инфлацията пристигна от позиция на предлагането през енергийните запаси. Миналата година газа нарастна 10 пъти, от там електричетвото. Тази година нарастнаха петрола, суровините и храните.В ръцете на централната банка е да не допусне еднократен потрес в предлагането, който води до еднократна инфлация и от там да не се трансформира в инфлационна серпантина. За това ЕЦБ би трябвало да вдигне лихвите, с цел да покаже, че няма да разреши този еднократен потрес в инфлацията да стане годишен и да не може да се спре ", разясни той.

Според него колкото по-рано се вдигнат лихвите, толкоз по-ясен знак че има към пазара, че няма да се разреши инфлационна серпантина.

" За страната ни има забавни аспекти, един от които е че не произвеждаме ток от газ, а от личен запас. Там няма повишаване за разноските по произвеждане, само че има повишаване на цената, на която изнасяме. Ние печелим от това, че можем да натоварим всички тези мощности. По мои калкулации чистата облага е към 5 милиарда. С тези пари може да се компенсира бизнеса ", съобщи той.

Популярните данъчни облекчения

" Намаляване на ставката на Данък добавена стойност за хляба да вземем за пример няма да докара до резултат, при който цените в магазина падат. Ако желаеме да помогнем на някого би трябвало да понижим неговия налог - налог за семействата да вземем за пример, а не посредством медиатори. Освен това още преди да са вкарани ограниченията за 25 стотинки за отстъпка за горивата, те нарастнаха с 15-20 стотинки, по този начин, че от време на време има противоположен резултат ", разяснява той.

По думите му трябвало да се направи стъпка към понижение на недостига. " Ние имаме 4% недостиг последните 2 години и би трябвало да го свалим до три, в случай че желаеме да влезем в еврозоната. Има доста огромен капацитет в приходната част да вземем за пример. Само за първото тримесечие АЕЦ има 2 милиарда облага. Единия вид е да чакаме да свърши година и тогава да се заплаща дял ", съобщи той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР