Има промяна в класирането на най-големите финансови институции в България.

...
Има промяна в класирането на най-големите финансови институции в България.
Коментари Харесай

Промяна по върха: Коя е най-голямата по активи банка в България?

Има смяна в класирането на най-големите финансови институции в България. Това е видно от последните данни на Българската национална банка (БНБ) за разпределението на банките по групи към 30 Септември 2023 година.

На първо място би трябвало да отбележим, че позицията на банките в трите групи зависи от размера на активите им в края на всеки регистриран интервал. Първа група се състои от 5-те най-големи банки на база на общите им активи към всеки регистриран интервал, втора - от останалите, а в трета група влизат клонове на задгранични банки в България. 

Така в края на третото тримесечие на годината Обединена българска банка (ОББ) измества досегашния водач Банка ДСК от първата позиция. В топ 5 на банките от Първа група влизат още Уникредит Булбанк, Юробанк България (Пощенска банка) и Първа капиталова банка.
Първа група 1. Обединена българска банка 2. Банка ДСК 3. УниКредит Булбанк 4. Юробанк България 5. Първа капиталова банка
Припомняме, че още през юни вливането на " Кей Би Си Банк България " ЕАД, от банките от втора група, в " Обединена българска банка " АД, която и тогава беше банка, попадаща в първа група, през месец април 2023 година беше главната причина за изменението на пазарните дялове. 

Важно е да отбележим, че групирането не съдържа в себе си детайли на рейтинг и не следва да се интерпретира като оценка на финансовото им положение.

Активите на банките се увеличават 

През третото тримесечие на 2023 година активите на банковата система се усилват с 4 милиарда лева (2.5%) и в края на септември доближават 165.1 милиарда лв..
 10-те най-големи банки в света: Кои са европейските преставители измежду тях
10-те най-големи банки в света: Кои са европейските преставители измежду тях

Според приходите им за последните 12 месеца

Паричните салда в централни банки се усилват с 3.4 милиарда лева (17.6%) до 22.8 милиарда лева и делът на позицията пари, парични салда при централни банки и други депозити на виждане в активите доближава 17.8% към 30 септември 2023 година (при 15.9% в края на юни 2023 г.). Кредитите и задатъците и дълговите скъпи бумаги заемат надлежно 63.4% и 14.6% от активите на банковата система в края на септември (при надлежно 65.0% и 15.0% в края на юни).

Собственият капитал в салдото на банковата система в края на третото тримесечие възлиза на 19.3 милиарда лева, с 999 млн. лева (5.4%) повече по отношение на края на юни. Нарастването на личния капитал през интервала се дължи основно на покачването на облагата.
 Три банки в Европейски Съюз не устояха стрес тестванията: Колко биха изгубили кредиторите при рецесия?
Три банки в Европейски Съюз не устояха стрес тестванията: Колко биха изгубили кредиторите при рецесия?

" Изпитът " е най-тежкият до момента

Към 30 септември 2023 година облагата на банковата система е в размер на 2.7 милиарда лева, с 1.2 милиарда лева (80.5%) повече по отношение на регистрираната към 30 септември 2022 година За деветте месеца на 2023 година е осъществен чист лихвен приход за 3.6 милиарда лева, който е с 1.3 милиарда лева по-висок от регистрирания за същия интервал на предходната година.

Влияние върху финансовия резултат на банковата система не престават да оказват неспиращия растеж на заемите, разширяващия се чист лихвен приход и към момента задържащите се ниски равнища на лихвените проценти по депозитите. 
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР