Има проблем относно начина, по който се определят цените на

...
Има проблем относно начина, по който се определят цените на
Коментари Харесай

Бойчев: Въпросът е дали се извършват коректно заявените от ЧЕЗ инвестиции

Има проблем по отношение на метода, по който се дефинират цените на тока. Това съобщи аленият народен представител Жельо Бойчев, който е и ръководител на Временната анкетна комисия за договорката за ЧЕЗ.

Според Бойчев главен въпрос е дали се правят правилно всички декларирани от ЧЕЗ вложения . Опитваме се като комисия да го разберем. Затова поискахме от ръководителя на КЕВР Иван Иванов информация по отношение на декларираните вложения от ЧЕЗ, кои са утвърдени, за какво, по какъв начин се извършват, какъв е контролът и има ли инспекция на осъществяването, какво демонстрира тя, стана ясно от думите на депутата. Той подсети, че в последна сметка един от детайлите при образуването на цената на тока са тъкмо нужните вложения, които всяко ЕРП декларира и надлежно какъв брой и кои от тях се утвърждават от КЕВР .

До нас има доста сигнали, че вложенията се правят на повишени цени, че се разпореждат на свързани сдружения – по тази причина желаеме информация, посочи Бойчев пред Нова телевизия. Той добави и, че Народното събрание е законодателен орган, очевидно намеквайки, че има проверяващи органи и би трябвало да има развиване там.

Според Жельо Бойчев е било ясно месеци обратно, че " Инерком България " ще е купувачът на ЧЕЗ. Той се базира на писмо до Временната анкетна комисия от Първа капиталова банка, в което банката уточнявала, че издала писмо за интерес да финансира предел от 80 млн. евро по договорката. По думите на Бойчев отпреди седмица това писмо е издадено още в края на предходната година.

Управляващите сме малцинство във Временната анкетна комисия за ЧЕЗ. Няма какво да се крие към присъединяване на страната в договорката – няма нищо съмнително там, увери депутатът от ГЕРБ и ръководител на Комисията по енергийните въпроси в Народното събрание Делян Добрев. Септември месец най-вероятно ще стане ясно дали " Инерком България " може да обезпечи финансиране да купи бизнеса на ЧЕЗ, посочи депутатът. Той беше безапелационен, че всяка година ЕРП-тата желаят огромно повишаване на тока, само че КЕВР в последните три години не им удовлетворяват настояванията.

Добрев сподели и, че вярно отпаднала концепцията българската страна да влиза в договорката, тъй като това била договорка сред две частни юридически лица.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР