Има поне един артикул в хранителния магазин, който поевтинява: авокадото,

...
Има поне един артикул в хранителния магазин, който поевтинява: авокадото,
Коментари Харесай

Поне един продукт в магазина поевтинява. Кой е той и защо?

Има най-малко един продукт в хранителния магазин, който поевтинява: авокадото, написа, цитирайки, CNN Business.

Значителното пренасищане на предлагането на масления плод провокира спад в цените на едро, което докара и до намаление на цената му в магазините.

Това съставлява 67% спад от пика, доближат през последната седмица на юни, съгласно Дейвид Магана, старши анализатор на пресни артикули в Rabo AgriFinance.

На равнище магазин междинната единична цена за авокадо също е обърнала курса, намалявайки с 2.6% през септември по отношение на миналата година. Това е огромен спад от скока от 31% на годишна база, следен през юли и август с 13.9%, съгласно последните данни на компанията за пазарни изследвания NielsenIQ, проследяваща търговците на дребно.

Какво е трансформирало цената на авокадото?

Много фактори -– в това число геополитически, водятдо прекалено количество авокадо на пазара, показва Ричард Котмайер, ръководещ шеф по храните, селското стопанство и напитките във FTI Consulting.

Тъй като цените падат, а плодовете са доста, в някои случаи те даже се раздават гратис.

Миналия месец във Филаделфия локалната организация за разпространяване на храни Sharing Excess раздава повече от 300 000 безвъзмездни плодове авокадо за по-малко от три часа, съгласно The ​​Philadelphia Inquirer.

Перфектната стихия

Големите насаждения от авокадо по целия свят са водещи в взрива на предлагането.

„ През множеството време насажденията редуват добивите от година на година -голяма годишна продукция една година е последвана от по-малка годишна продукция на идната “, споделя Магана. Но от време на време фермите се радват на сезони с висок рандеман в две следващи години, както се случва през 2022 година

Ключови страни производителки, като Австралия и Перу, тази година записват големи реколти от авокадо, което усилва свръхпредлагането.

В Европа се регистрирара забележителна инфлация, тъй че когато цените на авокадото се усилват по-рано тази година, търсенето спада.

Съединени американски щати пък внасят множеството си авокадо от Мексико и Перу. Китай - различен огромен пазар, се бори с рестриктивните мерки, наложени по отношение на пандемията. Конфликтът сред Русия и Украйна също вреди на износа и доставките на авокадо в и към Европа.

„ Голяма част от свръхпредлагането на авокадо е в Съединени американски щати “, споделя Котмайер. Плодът е кадърен за консумация към три до четири седмици - по-дълъг период, в съпоставяне сповечето плодове и зеленчуци, което разрешава стоката по-лесно и бързо да бъде пренасочена към други пазари, прибавя той.

Колко ще продължи?

Добри вести за потребителите: пренасищането с авокадо би трябвало да продължи най-малко доникъде на 2023 година

„ Не можем обаче да предвидим измененията във времето. Скок в температурите или неочакван спад може да повлияе на производството “, споделя Магана.

Авокадото към този момент се радва на невиждана известност, като се появява във от ден на ден ястия – от тост и бургери през авокадо на скара до масло от авокадо за готвене и салатни дресинги.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР