Има политическа логика БСП да са мандатоносител, но ако те

...
Има политическа логика БСП да са мандатоносител, но ако те
Коментари Харесай

Смилов: ИТН и ДБ ще увеличат резултата си при нови парламентарни избори

Има политическа логичност Българска социалистическа партия да са мандатоносител, само че в случай че те бъдат посочени от Радев, това прави задачата за осъществяване на третия мандат съвсем неизпълнима.

Това съобщи политологът Даниел Смилов в изявление пред dir.bg.

" От позиция на Има Такъв Народ Българска социалистическа партия въпреки всичко са партия на статуквото - те надали биха разговаряли доста съществено с Българска социалистическа партия за съставяне на държавно управление. Има и спомагателното затруднение - Демократична България обявиха, че не биха взели участие в такова държавно управление с мандат на Българска социалистическа партия. Макар че това наподобява политически логически ход Българска социалистическа партия да получи мандата, евентуално е това да снижи възможностите, колкото и дребни да са те, за сформиране на държавно управление, и това е нещото, което Радев разисква.

Естествено, за него, предвид на президентските избори, Българска социалистическа партия наподобява по-рационалният избор. Но, в случай че той се колебае сред тези две партии, в последна сметка печеливш може да се окаже ИБГНИ. Те сега са се позиционирали малко по средата сред Българска социалистическа партия и Демократична България и това е техният късмет номинално да получат този мандат. По значимо е дали тези четири партии дружно с Има Такъв Народ въобще са склонни да седнат да разискват дружно съставяне на държавно управление. И за жалост, все още не мога да кажа, че такова предпочитание е налице, изключително от партията на Слави Трифонов ", счита той.

" Към този миг по-вероятният сюжет е този за избори. Това би била моята прогноза. По-добрият вид за страната не е да вървим на още едни избори, тъй като евентуално е резултатът от тях да не предложи радикално изменена обстановка от тази сега. Тоест, тези избори са в някакъв смисъл загуба на време и отсрочване на същия спор за след няколко месеца, съобщи Смилов.

" Трябва да знаем дали машините, с които разполагаме, са в положение да устоят едно такова упражнение. Това са все въпроси, на които са способени да отговорят от ЦИК. И аз също очаквам с интерес тяхната позиция. От позиция на икономисване на средства, несъмнено, разумно е изборите да бъдат " две в едно ", да не се върви два пъти, даже евентуално три пъти да се гласоподава. Но от позиция на партийната логичност на обособените партии там обстановката е много комплицирана. Това, което можем да кажем, е, че партиите, които имат мощни претенденти на президентските избори, биха спечелили от сливането на изборите " две в едно ". Те даже и да не са слети, отново ще бъдат задоволително близо във времето, тъй като просто календарът е подобен.

Така че президентските избори сигурно ще окажат въздействие върху парламентарните. Дали са слети, или не, е вторичен въпрос. Общата логичност е, че партиите със мощни претенденти за президент могат да разчитат и на по-добър резултат на парламентарните избори. И противоположното, несъмнено ", добави политологът.

Според него възходящата наклонност на резултата на Има Такъв Народ и Демократична България от предните избори, ще се резервира при възможни нови.

" Има го и разочарованието обаче у гласоподавателите заради обстоятелството, че по този начин наречените партии на смяната, нещо не могат да си приказват и не се схващат. Това е сериозен фактор, който съгласно мен ще окаже отрицателно въздействие и може да ограничи позитивната наклонност на повишаване на поддръжка. Защото въпреки всичко, да караш гласоподавателя три пъти да върви на избори, е малко невиждано ", приключва Смилов.

Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи, а в техните медии тематиката е табу.

Легитимни ли са за Вас определените по-късно парламенти?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР