Има опасност българите във Великобритания да изгубят правото си на

...
Има опасност българите във Великобритания да изгубят правото си на
Коментари Харесай

Милениум клуб иска да се даде право на българите във Великобритания и САЩ да гласуват на евроизборите

Има заплаха българите във Англия да изгубят правото си на глас. Т. нар. Брекзит може да попречи на българите на Острова да дадат своя избор на изборите за Европейски парламент през май. Това декларират в отворено писмо - позиция на Милениум Клуб във връзка измененията в Изборния кодекс и поради излизането на Англия от Европейски Съюз, оповестява Дир.бг.

Писмото е адресирано до президента, министър-председателя, омбудсмана.

Надяваме се, че виновните български институции ще вземат отношение и ще дадат право на всички българи да гласоподават и да се кандидатират за избираеми длъжности, без значение къде се намират сега. Изборният кодекс в настоящия си тип накърнява огромна част от свободите и правата, естествени за една народна власт, лишава мнозина жители от опцията да бъдат показани и самите те да съставляват Родината си в институциите на Европейски Съюз, декларират от клуб " Милениум ".

В писмото се декларира, че българите на всички места по света са българи.

" Всяка година, в която има избори в България, българите в чужбина се трансформират в политически заложници, които би трябвало да отстояват и да се борят за едно право, което би следвало да бъде изконно в демократичното общество - правото си на глас. Различни партии употребяват законодателството за стратегически цели и втълпяване на ненавист и постоянно се стига до грозни реплики по наш адрес от страна на висшестоящи служители ", се споделя в писмото.

" Истината е доста елементарна - българите са българи, където и да се намират по света. Ние от Милениум смеем да Ви напомним, че по време на Османското господство на днешната българска територия, българският дух се е съхранявал без значение от административните граници, а доста от нашите Възрожденци са се борили за Освобождението от чужбина. Най-добрият метод да покажем благодарност към тяхната битка и всеотдайност е като бъдем единни като народ, като българи ", декларират от Милениум клуб.

На 26-и май 2019г. предстоят избори за български представители в Европейския парламент. Избори, които ще бъдат от извънредно значение за развиването на обединена Европа и на мястото на България в нея. Избори с дълготрайни последици за генерации напред.

Въпреки това, Изборният кодекс продължава да дискриминира българите в чужбина по разнообразни парадоксални способи.

Сънародниците ни, които живеят отвън Европейския съюз, нямат право да вземат участие на тези избори. Това евентуално ще лиши близо 200,000 българи живеещи във Англия от правото на глас поради Брекзит, както и всички българи в Съединени американски щати, и принизява европейските избори до равнището на локалното самоуправление, като не подхожда на законодателството във връзка с изборите за Народно заседание.

Сънародниците ни отвън Европейския съюз също по този начин нямат право да бъдат претенденти за европейски народни представители. От друга страна, непознати жители на Европейския съюз, които обитават в България, имат това право. Редно ли е един французин, живеещ в България за няколко месеца преди изборите, да има повече права като българин от един българин живеещ в чужбина (често краткотрайно или като студент)? Ако ние обезценяваме личното си поданство и достолепие, по какъв начин чакаме от представителите си в Европейския парламент да се борят за ползите на Родината ни?, питат членовете на Милениум.

Съществува и настоящо законодателство, че гласуването е наложително. Логично ли е да бъдеш длъжен да гласуваш на избори, на които нямаш право да гласуваш, и какво значи това за правовата страна? Крайно време е да бъде въведено електронно гласоподаване в ясни периоди, без повече преиначаване, каквато е волята на българския народ.

В момента още веднъж се правят промени в Изборния кодекс, както стана всекидневно преди всички избори. Настояваме веднъж-завинаги да бъде въведен правилото за тъждество на правата на българите, без значение къде са те, и Ви призоваваме да извършите нужните промени в законодателството. Ние ще се борим до дъно за това, безапелационни са от Милениум клуб.

Писмото е подписано от ръководителя на Клуба Румен Чолаков.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР