Има някои оптични илюзии, които продължават да ни озадачават дълго

...
Има някои оптични илюзии, които продължават да ни озадачават дълго
Коментари Харесай

Тази оптична илюзия на Coca-Cola продължава да буди недоумение у хората

Има някои оптични илюзии, които не престават да ни озадачават дълго откакто за първи път са станали известни онлайн. Една от тях, а може би и една от най-хубавите оптични илюзии, които видяхме тази година е илюзията с кенче на Coca-Cola.

Всички знаем, че кенчето на Coca-Cola е алено като се изключи случаите, когато това е или Coca-Cola Zero, или оптична заблуда. Независимо от това по какъв начин наподобява, това кенче на Coca-Cola, коeто виждате нагоре не е алено – в действителност.

Не за първи път виждаме оптичната заблуда с кенчето на Coca-Cola, само че тя се появи още веднъж в X (Twitter) и още веднъж поразява мозъците на хората. Споделено от Акиоши Китаока – пробен психолог, който учи образни илюзии, изображението демонстрира кенче на Coca-Cola на фона на хоризонтални линии. Кенчето наподобява алена, както се чака, само че в случай че увеличите изображението, с цел да се фокусирате единствено върху част от него (или просто го плъзнете във Photoshop и употребявате програмата за избор на цветове) ще откриете, че в действителност е сиво.

Това, което се случва, наподобява, е, че мозъкът ни се обърква от това, което виждат очите ни, заради метода, по който конусовидните и пръчковидните рецептори в очите ни реагират на цветовете и светлината. Обграждането на сивото със синьо прави мозъка ви предразположен да го интерпретира като алено, а знанието, че кенчето нормално е алено може да преувеличи резултата. Интригуващо е, че оптичната заблуда наподобява заблуждава даже ChatGPT.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР