Има начин новият министър на енергетиката Румен Радев да направи

...
Има начин новият министър на енергетиката Румен Радев да направи
Коментари Харесай

Експерт: По-евтиният ток може да отива при потребителите, но зависи от енергийния министър

„ Има метод новият министър на енергетиката Румен Радев да направи по този начин, че по-евтиният ток да отива при потребителите. Това обаче е малко сложен проблем. “

Това съобщи членът на УС на „ Свободен енергиен пазар “ Виктор Минчев. Той разяснява издадената заповед от някогашния длъжностен министър на енергетиката Росен Христов да бъде включено в допълнение количество електрическа енергия, създадена от Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 “, което ще оскъпи тока за битовите консуматори .

„ Бившият министър Росен Христов се опита да омилостиви синдикатите и хората, които са ангажирани към „ Марици “-те. Тези тецове са неефективни отдавна и са скъпи като произвеждане. И преди много време трябваше да се откри дълготрайно решение по какъв начин да се оперира в естествен пазарен модел с тях “ , сподели специалистът пред „ NOVA “. По думите проектите за енергиен преход са били стопирани поради политическото безвремие през последните години. Той уточни:

„ Росен Христов направи всичко допустимо да спре и реверсира всички промени,които бяха стартирани на пазара. Но пазарът най-сетне самичък стигна до този миг – доста хора си инсталираха слънчеви панели и доста слънчеви централи излязоха на пазара. по този начин в обедните часове имаме нулеви цени. Тоест цената на свободния пазар сега е в пъти по-ниска, в сравнение с тази на Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2″ и токът от тази централа е безусловно неконкурентен. “

„ Колегите от КЕВР ме увериха, че цената на тока за крайния консуматор ще скочи за момента с 1 до 3%. Това обаче ще продължава и тези сметки ще се подвигат до момента в който не се откри трайно решение за Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 “ , акцентира Минчев.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР