Има много символика в съвместното домакинство на България и Република

...
Има много символика в съвместното домакинство на България и Република
Коментари Харесай

Борисов: Има символика в съвместното домакинство на България и Северна Македония на Берлинския процес

„ Има доста символика в взаимното домакинство на България и Република Северна Македония на Берлинския развой. То е първото по рода си взаимно домакинство от страна членка на Европейски Съюз и страна от Западните Балкани и е удостоверение за безапелационната ни ангажираност за развиването на района “ Това сподели министър председателят Бойко Борисов на срещата със Зоран Заев при разкриване Срещата на върха по Берлинския развой, която се организира в София.
Българският министър председател напомни, че страната ни е приела поканата да бъде взаимен хазаин на самодейността през 2020 година по време на срещата в Познан през юли 2019 година

„ Ние бяхме уверени, че сходен ход е естествено продължение на постигнатото по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през 2018 година и в това време - 15 години измежду Срещата на върха на ЕС-Западни Балкани в Солун България върна назад в дневния ред на Европейски Съюз тематиката за европейската вероятност на района “, означи министър-председателят Борисов пред водачите.

Акцент в изявлението на премиера бе, че днешният конгрес също е белязан от световната пандемия от COVID-19, която блокира и прекатурна международната стопанска система, сложи на тестване устоите на националните системи на опазване на здравето и обществени грижи, само че и раздруса ценностните ни системи.

„ Тази пандемия промени надълбоко и необратимо живота и орисите на хората и в локален, и в районен, и в народен, и в световен проект “, безапелационен бе Борисов. По думите му без значение от провокациите, София и Скопие сплотиха напъните си за осъществяване на набелязаните цели и цели на взаимното домакинство. Българският министър председател посочи подобряването на свързаността във всичките й аспекти - транспортна, икономическа, енергийна, цифрова, свързаността сред хората с акцент върху младите, образованието, сигурността. От основно значение е също стартирането на взаимен районен пазар и на Зелен дневен ред на Западните Балкани и други начинания, допринасящи за по-доброто съдействие и съгласие в района, сложи фокус в изявлението си Борисов.

„ За нас е значимо в границите на Берлинския развой да се отдели особено внимание на развиването на инфраструктурната съгласуваност в района, защото това е кръвоносната система на Балканите, посредством която живеят и бизнесът, и жителите “, означи министър-председателят Бойко Борисов. Той добави, че свързаността във всичките й аспекти е от значително значение за района, тъй като посредством нея той ще стане по-силен и по-конкурентоспособен. „ Да не забравяме, че Западните Балкани дружно съставляват пазар за към 20 милиона души. Това ще даде вероятности на младежите, които към днешна дата емигрират с бързи темпове и ще се потърси съответен отговор на демографската рецесия, районното съдействие и добросъседските връзки “, сподели още Борисов.

Пред водачите министър председателят уточни, че като взаимен хазаин на Берлинския развой България е водена от желанието си да подкрепи страните от района по пътя на тяхната европейска интеграция, както и за укрепването на добросъседските връзки, районната сигурност и съдействие, които получават още по-голяма значение на фона на общите провокации.

Министър-председателят Бойко Борисов изрече признателност на немския канцлер Ангела Меркел и на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев за дейното им присъединяване във значимия конгрес през днешния ден.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР