има много различни аспекти - той има и политически,

...
 има много различни аспекти - той има и политически,
Коментари Харесай

Димитър Кацарков: Конфликтът между Израел и Хамас върви по-скоро към ескалация



има доста разнообразни аспекти - той има и политически, и обществени и религиозни аспекти “, разяснява в " Хоризонт до обед “ Димитър Кацарков, млад откривател, хебраист и арабист, живеещ сред Хайфа и София.„ Всичко стартира след едно решение на израелския съд да отнеме земята на 6 палестински фамилии, оттова стартира всичко и се наслои. Но и двете страни направиха прибързани ходове, които доведоха до радикализация на събитията “, сподели още Кацарков. И още:

„ И в двете страни има политическа неустойчивост на водачите , и в палестинската автономност, и в Израел има сериозна политическа рецесия, рецесия на водачеството. Пети избори има за последните две години в Израел, каузи се водят против министър председателят Бенямин Нетаняху. В Палестинската автономност на 29 април трябваше да има за първи път от 15 години избори, там водачът Махмуд Абас, който е от Фатах, който е сподвижник на Ясер Арафат, не е разпознаваема фигура за младото палестинско население , което с годините залита към политическия ислям и към представителите на Хамас. Борбата сред Фатах и Хамас за властта някак си наподобява предначертана. Социологическите организации даваха на Хамас голямо преимущество, което щеше да вкара Фатах в историята… “, разяснява още Кацарков.

По думите му липсва дипломатическа самодейност в района:

„ В Организация на обединените нации, в Съединени американски щати, беше неориентирана, тя неодобрява Декларацията за наказание на насилието, и реши да подходи с директна дипломация, изпращайки заместник-секретаря по Близкия изток, само че виждаме, че няма развиване във връзка с усмиряване на огъня “, уточни още младият откривател.

" Имаме радикализиране в Израел на крайнодесни детайли. А в Палестина - на хора, които изповядват сериозен политически ислям ,  к оито също към този момент имат поддръжка от външни сили, като Иран, които ясно обявиха, че ще поддържа непременно Хамас, а има и поддръжка за палестинците и от страна на ", допълни специалистът.

" Този път особеното в спора, който върви по-скоро към ескалация, а не към затихване и решение на двустранните връзки... Той е друг от досегашните по това, че може да се видят протести на израелски араби в израелски градове. По-скоро е цивилен протест, само че не трета интифада ", разяснява още Кацарков.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР