Има много неща за Слънцето, които не разбираме. Дори тези,

...
Има много неща за Слънцето, които не разбираме. Дори тези,
Коментари Харесай

Слънчевият максимум ще ни застигне по-рано, отколкото прогнозирахме

Има доста неща за Слънцето, които не разбираме. Дори тези, които познаваме добре, постоянно могат да ни изненадат. е едно от тях. Нашата звезда минава постоянно през цикли на интензивност, които не престават към 11 години. Предварително обаче нямаме визия нито какъв брой ще е деен този цикъл, нито по кое време ще настъпи максимумът.

Могат да се вършат прогнози, защото слънчевата интензивност въздейства на спътниците. По време на максимума е по-вероятно да има и слънчеви изригвания, които с изключение на всичко останало са и по-мощни. Но наподобява, че за сегашния цикъл (номер 25) учените са били прекомерно консервативни в прогнозите за равнището на интензивност и моментът на неговия най-много. Официалните прогнози, стъпващи върху основата на другите модели, в началото насрочваха максимума за към юли 2025 година Сега се счита, че той ще се случи сред януари и октомври следващата година.

Първоначалната прогноза беше направена през 2019 година, когато Слънцето беше в своя най-малко. Новата се базира на метода, по който звездата се държи от този момент насам; цикъл 25 е доста друг от 24, който във връзка с интензивността беше доста по-тих от междинното историческо равнище.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР