Има луксозни места на този свят, които, въпреки определението „най-модерен“,

...
Има луксозни места на този свят, които, въпреки определението „най-модерен“,
Коментари Харесай

Светило в медицината: Тази масова напитка пази от рак на черния дроб

Има първокласни места на този свят, които, макар определението „ най-модерен “, незабавно те провокират към истерични медицински прегледи. Такива сме хората – хипохондрици.

Австрийската Wiener Privatklinik е профилирана в най-тежките и на практика отчайващи болести на планетата, свързани с думичката „ рак “ – новаторски технологии и свръхмодерна техника. В нея работят и лекарите, помогнали (или извършили) първата трансплантация на бял дроб в България.

Не толкоз най-модерната техника, колкото докторите с големия си опит и знания са тези, които вдъхват вяра освен на пациентите с неотложна потребност, само че и на общите цивилизационни упования да бъдат побеждавани диктаторите на гибелта. В навечерието на затлъстяващите популацията коледни празници е хубаво да поговорим за нашия другар – черния дроб.

Темата разяснява Доцент доктор Волфганг Зигхарт, експерт по вътрешни заболявания, гастроентерология и хепатология, в изявление за в. "Труд ".

– Доктор Зигхард, вие сте специалист по това, което считаме, че на Балканите е слабост на всеки мъж – заболяванията на черния дроб. Как се поражда ракът на този толкоз значим орган?
– Ракът на черния дроб нормално произтича от хроничните болести, свързвани най-много със злоупотребата с алкохол, както и от другите типове хепатит – В или С.

Това са аргументите, които могат да провокират хронично заболяване на черния дроб. След това имаме възходяща етиология, наричана „ омазнен черен дроб “. Ако омазнения черен дроб е асоцииран с инфламация (възпаление, б. р.), ние го назоваваме NASH (неалкохолен стеатохепатит, б. р.).

Десетилетия наред NASH беше подценявано и едвам в последните години, когато затлъстяването, наднорменото тегло, се трансформира в злополучие на нашата цивилизация, се обърна внимание на аргументите и следствията от това заболяване.

Ако погледнете данните от Съединени американски щати, където затлъстяването е сериозен проблем, там NASH се трансформира в третата по големина причина за трансплантация на черен дроб. Няма какво да приказваме, стеатозата нараства измежду хората, тъй като затлъстяването е реалност, в резултат на нездравословния метод на живот. Разбира се има и по-редки болести – генетични, автоимунни, както и други характерни, които могат да доведат до хронична стеатоза и в последна сметка до рак на черния дроб.

– Как човек може да се защищити от този пъкъл?
– Преди всичко е предварителна защита. Редовните проучвания могат да покажат наднормените равнища на ензимите и незабавно по-късно да чуете препоръките на лекарите, които ще ви кажат нещо напълно явно – че би трябвало да намалите използването на алкохол. Но виждате ли, казусът е, че всеобщо хората подценяват опасността.

„ Да, знам, че пия доста алкохол, само че това не е драма “, „ знам, че съм малко по-тлъстичък, само че какво от това? “ Истината е, че би трябвало да вземаме на съществено казуса, когато данните за стойностите на ензимите на черния дроб са нараснали, тъй като пренебрегването неизбежно ще докара до хронична стеатоза, цироза или още по-лоши неща.

– Бихте ли описали какво значи тъкмо прекаляването с алкохол?
– Това е добър въпрос, настина (смее се). Лошата вест за дамите да вземем за пример е, че дозата е много по-малка от тази на мъжете. Има две ензимни системи, които се отнасят към алкохолния метаболизъм.

Първият ензим създава отровен метаболит (мравчена киселина, б. р.), която се преработва от втората ензимна система. Преди всичко зависи от опциите на на втория ензим, каква доза отровен метаболоит е акумулиран от черния дроб.

Потенциалът на втория ензим е условен. Поради тази причина имаме хора, които могат да пият големи количества алкохол с години, без да имат проблеми с черния дроб и други, които се въздържат и пият доста по-малко, само че заболяват.

– Бихте ли определили какви са… дано го кажем… приличните правила за приложимост на алкохол дневно?
– Това, което би било обикновено за здрав мъж, е към 40 мл алкохол дневно, което значи към две бири, а за дамите – една бира, или към 20 мл дневно.

– На ден. Тъжна вест за българските потребители. Как бихте разпределили тези дози седмично вие?
– Ако желаете да приказваме по какъв начин стратегически да употребявате този предел, бих посъветвал следното нещо. По-добре е цялата доза за седмицата да изпиете през уикенда, в сравнение с всяка вечер да се наливате. Наистина е хубаво да се вършат почивки след използването на алкохол. Друго нещо, което бих посъветвал е да пиете кафе, да вземем за пример.

– Кафе?
– Да. Това е много забавно. Последните изследвания по предварителна защита на раковите болести на Европейската асоциация по проучванията на черния дроб (EASL, б. р.) демонстрират, че постоянната приложимост на кафе е прието като превантивна мярка против рак на черния дроб.

Бекграундът на това е огромно проучване демонстрира, че хора, които пият три-четири кафета дневно, доста понижават рискът от рак на черния дроб, спрямо хора, които въобще не пият кафе. Това умозаключение беше доказано в няколко съществени проучвания и по тази причина може умерено да се каже, че се предлага използването на кафе. Ако попитате за какво?

– Защо?
– Ще ви отговоря: не знам. Мисля, че в кафето има към две хиляди вещества и може би не става дума за кофеина, тъй като безусловно същата предварителна защита може да се направи и с безкофеиновото кафе.

– Значи няма значение дали е обикновено или безкофеиново кафе?
– Да, безусловно същото е. И в действителност не е ясно, кой тъкмо съставен елемент на кафето подкрепя тази предварителна защита, само че в действителност работи. И в действителност е впечатляващо, тъй като при аналогични положения, пациент, който използва кафе понижава риска от рак на черния дроб с повече от 50 на 100.

– За пиенето установихме, с горест, че би трябвало да бъде лимитирано, само че какво бихте споделили за храната? Как работи тя върху положението на черния дроб?
– От позиция на предварителна защита на рак на черния дроб, бих споделил, че най-препоръчителната и здравословна храна е средиземноморската – доста зеленчуци, маслини, зехтин. Бялото месо и рибите са за предпочитане пред алените меса.

Ядките са доста здравословни, изключително за черния дроб и несъмнено контролът върху тежестта е изключително значим. Наднорменото тегло, затлъстяването са съпътващи фактори, които покачват риска от болести.

– Да приемем, че един човек има наднормено тегло и се открива стеатоза, какви са първите ограничения, които би трябвало да предприеме?
– Препоръчва се да понижи тежестта сред седем и 10 %, с цел да може да има по-добри вероятности.

– Какво мислите за детоксикацията?
– Ако имате поради да се спре потреблението на алкохол, да, имам вяра в нея. Иначе има няколко лечения при болести на черния дроб, които се популяризират. На базата на цялото ми знание, нито една от тях не е потвърдена клинично, тъй че не мога да потвърдя тяхната изгода.

– Хранителните добавки?
– Със сигурност няма да ви навредят. Има единствено една хранителна добавка – силимарин (бял бодил, б. р.), която е изследвана научно в продължение на десетилетия. Това е в действителност забавна субстанция, която в доста изследвания е посочила позитивен резултат.

Единственият проблем във фармацията е, че към момента не може да се откри положителната формула, посредством която медикаментът да бъде доста добре всмукан от кръвта.

Лично аз в никакъв случай не съм го преписвал като лекарство, само че не съм срещу него и бих го предложил, в случай че да вземем за пример пациентът има финансови проблеми, с цел да употребява в действителност ефикасни медикаменти, които застраховката не покрива.

– Изследваният в България демонстрират, че доста хора – приказвам наизуст, само че всеки трети примерно, има омазнен черен дроб – поради качеството на храната, поради неприятни привички, алкохол – несъмнено. Какво бихте предложили?
– Омазнения черен дроб е епифонемен (Странично събитие, което става дружно с друго събитие и не му оказва никакво въздействие. Второстепенно събитие, б. р.) на метаболитния синдром. Това, което бих предложил е същото, каквото биха ви предложили и кардиолозите – понижаване на тежестта, както споделих и преди – сред седем и 10 %.

Но в тази ситуация не е значимо единствено да се промени метода на хранене, само че и метода на живот. Бих предложил повече придвижване, спорт. Спорът обаче би трябвало да бъде следен от експерт, съветван от треньор. Не е задоволително просто да спортуваш, а да интегрираш спорта в всекидневието си по метод, по който той да стане част от лайфстайла, по същия метод, по който миенето на зъби и хигиената е част от живота ни.

Бих предложил смяна на метода на хранене. Очевидно, че безалкохолните газирани питиета са огромен проблем и да вземем за пример те би трябвало изрично да се заобикалят. Да приказвам ли за алкохола?

– Газираната напитка по-лоша ли е от алкохола, да попитам?
– Еднакво нездравословни са. Ако изпиете четири огромни бири е безусловно същото, в случай че изпиете четири огромни коли, тъй като в безалкохолните питиета има толкоз доста захар, че вредата от тях е много сериозна.

Друг огромен проблем, изключително за младото потомство е използването на енергийните питиета – високо подсладена напитка, смесена с химически съставки, употребявана прекомерно постоянно са доста нездравословни. Ние би трябвало да образоваме хората за вредите от всичко, което ни заобикаля.

– Четох някъде, че фрешовете и смутита също могат да бъдат нездравословни.
– Да, това е по този начин. Причината е в огромното наличие на фруктоза. Хората сме оцелявали в доста тежки условия във вековете обратно, когато не е било несъмнено дали на идващия ден ще има храна или няма. Поради тази причина тялото е устроено по този начин, че да съхранява силата за неприятни времена.

Когато консумирате смутита и фрешове, фруктозата се складира в тялото под формата на запас. Основното хранилище е черния дроб. Отровата е в дозата. Ако пиете една чаша смути дневно – няма проблем, само че в случай че пиете един литър дневно казусът е налице.

– В нашата история има един мъдрец – Петър Дънов, който приказва за бялата отрова – брашно, захар и сол. От ваша позиция прав ли е той?
– Склонен съм да се съглася с него, само че това не значи, че не би трябвало да консумираме захар, сол или самун. Въпрос на количество.

Доцент доктор Волфганг Зигхарт е експерт по вътрешни заболявания, гастроентерология и хепатология, както и по вътрешна интензивна медицина. Роден е в Ню Хейвън (САЩ). Завършва медицина във Виена, специализира в Съединени американски щати. Започва научната си кариера в Клиниката по клинична фармакология във Виенския университет, в работната група за пробна онкология. През 2006 година се реалокира в Катедрата по вътрешна медицина, където приключва клиничното си образование като експерт по вътрешна медицина в Катедрата по гастроентерология и хепатология, както и тригодишното в допълнение профилирано образование по гастроентерология и хепатология и интензивно лекуване.
От 2013 година, доцент Зигхарт е началник на работната група по стомашно-чревна онкология на Австрийското сдружение по гастроентерология и хепатология (OGGH) и е назначен в комисията за специфичния изпит в региона на вътрешната медицина, профилирана в гастроентерологията и хепатологията.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР