Има ли съмнение за честността на вота след решението на

...
Има ли съмнение за честността на вота след решението на
Коментари Харесай

Има ли съмнение за честността на вота след решението на ЦИК за протоколите

Има ли подозрение за честността на вота след решението на ЦИК за протоколите? И има ли опасности при смесено записване на вота от хартия и машини? Темата разясниха в студиото на утринния блок на NOVA “Здравей, България ” изборният наблюдаващ Стоил Стоилов, политологът Татяна Буруджиева и специалистът по изборни системи Даниел Стефанов.



ЦИК е органът, който може да докара както до какафония по време на изборите, по този начин и до спокойното им осъществяване. В момента следим по какъв начин вършат второто, сподели политологът Татяна Буруджиева. Според нея операции с вота постоянно може да има. Тя обаче планува на изборите през април те да се проявят най-много при преференциите.

Те ще произведат два протокола - един книжен и един машинен, на хвърчащи листи и след това с калкулатора ще образуват протокола на СИК, изясни Стоил Стоилов. Той обаче изрази терзание в това, че машинната бюлетина може да бъде сменена. В момента, в който машината принтира бюлетината и тя бъде поднесена на изборния служител в СИК, с цел да й сложи щемпел, той би трябвало да е уверен, че тази бюлетина произлиза от тази машина. А не е импортирана извън, уточни Стоилов. Като решение на казуса, той предложи хартиените ролки за машини да бъдат брандирани, за може вотът да бъде проследен.

В решението на ЦИК специалистът по изборни системи Даниел Стефанов видя проблем при събирането на протоколите в СИК-овете. Много по-разумно беше да се регистрира поотделно и резултатът да бъде регистриран на равнище РИК. Това щеше да понижим грешките в СИК, счита Стефанов.

Той е безапелационен - това е механически, а не политически подробност. Изборите за парламент в България постоянно са имали резистентен резултат и даже да е имало дребни нарушавания, не мисля,че те в миналото са оказвали въздействие върху разпределението на мандатите, добави той.

Според Татяна Буруджиева, най-големият проблем е в доверието.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР