Има ли опасност от епидемия от морбили - това тревожи

...
Има ли опасност от епидемия от морбили - това тревожи
Коментари Харесай

Тревогата Морбили: Лекари в спор за и против ваксините

Има ли заплаха от зараза от морбили - това тревожи доста родители през последните седмици, откакто заболелите бързо започнаха да се усилват. Заразените с рисковата дребна шарка към този момент са 32, множеството от които дребни деца. Някои от тях са в тежко положение. Засега се счита, че главният източник на заразяване е детското поделение в болничното заведение в Разлог, където са лекувани неимунизирани ромски деца и е открита вътреболнична зараза.

От Здравното министерство оповестиха, че страната ни не извършва рекомендациите на Световната здравна организация (СЗО) за най-малко 95% имунизационен обсег против морбили. Затова тук-там стартира глобяването на родители, които отхвърлят да имунизират децата си - глобата е от 50 до 100 лв.. А в столицата бяха взети незабавни ограничения против разпространяването на болестта - изпратен беше мобилен екип от лекари, които да слагат ваксини в столичния ромски квартал " Христо Ботев ". Там в последните дни са обитавали заболели дете и бременната му майка.

Проблемът още веднъж повдига разногласието с по този начин наречените антиваксъри, които отхвърлят да подложат децата си на имунизация, макар предизвестията за огромна социална заплаха. Dir.bg потърси мнението на доцент Атанас Мангъров - началник на детското поделение в Инфекциозна болница в София, и на хомеопата доктор Румен Стойчев, който е срещу наложителното слагане на ваксини.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР