Има ли някакви ограничения при кандидатстване за държавен служител? Какъв

...
Има ли някакви ограничения при кандидатстване за държавен служител? Какъв
Коментари Харесай

Към кандидатите за държавни служители има ред изисквания и ограничения

Има ли някакви ограничавания при кандидатстване за държавен чиновник? Какъв е минимумът условия?

Х.Д., София

-------------

За да кандидатства един човек за държавен чиновник, несъмнено би трябвало авансово да дава отговор на избрани условия. За всяка служба постоянно се изискват и специфични неща - специално образование, специфични знания и умения, само че има и един най-малко, който да покрие всеки, който желае да влезе в администрацията, и то тъкмо като държавен чиновник. Защото тази категория работи по служебно правно отношение и по закона за държавния чиновник, а не по трудово правно отношение и по Кодекса на труда, както е всекидневно. И по тази причина се подчинява на поредност специфични правила.

Така държавен чиновник може да е единствено български жител, жител на друга страна - членка на Европейския съюз, на друга страна - страна по Споразумението за европейското икономическо пространство, или на Конфедерация Швейцария. Изрично е посочено обаче, че за висши държавни чиновници, както и за длъжности, свързани с осъществяването на функционалности в региона на защитата, публичния ред, външната политика, националната сигурност и опазването на държавната загадка могат да се назначават единствено български жители.

Иначе е наложително претендентът за държавен чиновник да е пълновръстен и да не е подложен под забраняване. Той не би трябвало да е осъждан за съзнателно закононарушение от общ темперамент на отнемане от независимост. Или пък да е лишен по подобаващ ред от правото да заема избрана служба. Така да вземем за пример с присъда за закононарушение по работа съдът може да лиши наказания и от това да заема избрани длъжности. 

Кандидатите за държавни чиновници може да се наложи да дават отговор на характерните условия, планувани в нормативните актове за заемане на съответната служба. Например да знаят език или пък да са адвокати или икономисти и т.н. 

Законът приказва и за това кои лица не могат да бъдат назначавани за държавен чиновник. От мотив от противното може да се извлекат още условия. Така не може да е държавен чиновник човек, който би се оказал в йерархическа връзка на управление и надзор със брачен партньор или брачна половинка, с лице, с което е във фактическо общуване, родственик по права линия без ограничавания, по съребрена линия до четвърта степен в това число или по сватовство до четвърта степен в това число. Това значи, че в случай че да вземем за пример брачната половинка или тъщата на някого работят в съответния отдел като началници, той няма смисъл въобще да се опитва за там.

Не може да е държавен чиновник и едноличен търговец, безкрайно виновен съучастник в комерсиално сдружение, шеф, търговски прокурист, търговски представител, пълномощник, търговски медиатор, ликвидатор или синдик, член на орган на ръководство или надзор на комерсиално сдружение или кооперация. Същото е и в случай че претендентът е депутат, в случай че заема управителна или контролна служба в политическа партия или в случай че работи по трудово правно отношение с изключение на като учител във висше учебно заведение. Просто би трябвало да избере или държавен чиновник, или народен представител и управителен пост в партия.

В класификатор на длъжностите в администрацията се означават и разпределението на длъжностите в длъжностни равнища, минималните условия за заемането на всяка служба, както и типът на правното отношение, по което тя се заема. Според функционалностите, които се извършват, длъжностите в администрацията са управителни, експертни, механически. Изрично е посочено, че лице, заемащо управителна служба в администрацията, не може да я реализира по трудово правно отношение. То наложително е по служебно правно отношение.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР