Има ли нещо по-хубаво и вкусно от това да съхраним

...
Има ли нещо по-хубаво и вкусно от това да съхраним
Коментари Харесай

Добруджански кръстачки

Има ли нещо по-хубаво и вкусно от това да съхраним най-вкусните селски предписания?

Необходими Продукти

● брашно - 400 г
● олио - 1 с.л
● сол - 1 дребна щипка
● вода - 200 мл
● оцет - 1 ч.л.
● сирене - твърдо краве
● олио - за пържене
● брашно - за набрашняваме

Начин на подготвяне

Натрошаваме сиренето в паница. Аз употребявам сирене, което е твърдо, за 3-4 дни го държа в хладилника без вода, да изсъхне, да стане твърдо, да се рони. Това го върша, с цел да се усеща като зрънца сиренцето. Купувала със домашно твърдо сирене и става доста вкусно.

Пресяваме си брашното в дълбока купа или тава. Правим си кладенче в тавата, в която е брашното. Слагаме вътре вода 200 мл. Добавяме 1 дребна щипка сол, 1 ч.л оцет и 1 с.л. олио и разбъркваме с ръка тези съставки.

Набрашняваме си плота и точилката, с които ще работим. Замесваме меко тесто. Доомесваме го доста добре. Делим го на равни по величина топки. Слагаме топките върху набрашнена забрадка и ги завиваме, оставяме ги за малко по този начин.

Завиването го вършим, с цел да не съхнат, когато са ни нужни, си взимаме топка и точим върху набрашненият плот. Аз в тази ситуация работя върху общоприета кухненска маса. Взимаме си едната топка и я разточваме с огромна дълга кръгла точилка. Като я сложим на масата, си набрашнавяме топката и точим, можем леко след това отново да поръсим, с цел да не лепне. Точим на тъничък огромен лист, не с дебела и къса точилка.

Листът на величина става колкото самата маса /вижда се на снимката/ и при точенето излиза от точилката. Листът не би трябвало да е пълен, би трябвало да е тъничък и задачата ни е да е огромен. Малко трудоемко, само че се получава добре. Напръскваме със сирене. Взимаме двата края и прегъваме, след това и другите два края. Става огромен квадратен плик, който е затворен от всички краища. Набрашнявяме си леко повърхността на края на овала на дребна чинийка и режем, като вършим две линии, тъй че станат 4 квадрата.

Така вършим с другите топки, които оформихме. На земята в свободна топла стая си слагаме огромен бял чаршаф и върху него си нареждаме кръстачките.

Сгорещяваме олио за пържене в тиган. Пържим от двете страни всички кръстачките, като ги обръщаме деликатно, не ги боботя с вилица, с цел да не стават дупки.

Редим ги в купа. Не са мазни, ароматни са и извънредно вкусни. Правят се в Добруджанският край нормално зимата и се споделят кръстачки. Зная ги от стара жена от Добруджанско село. Правят ги най-много хора, които са преселници от Румъния или по скоро е предадена от тях тази рецепта.

Да ви е сладко!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР