Има ли живот на Марс? Това е въпрос, който вълнува

...
Има ли живот на Марс? Това е въпрос, който вълнува
Коментари Харесай

Живот на Марс? Марсоходът Кюриосити откри голямо количество метан тази седмица!

Има ли живот на Марс? Това е въпрос, който вълнува учените от десетилетия. Възможно е откривателите да са разкрили едно от най-силните доказателства до този миг в поддръжката на хипотезата, че под повърхността на Марс има живи организми. 

Според информация, публикувана от Ню Йорк Таймс, тази седмица актуалният марсоход на НАСА “Кюриосити ” е разкрил ненадейно огромни количества метан в атмосферата на Марс. Това се е случило в сряда, като данните са пристигнали на Земята в четвъртък. В петък учените са били извънредно разчувствани и са прекратили осъществяването на авансово начертаните проекти за уикенда, с цел да се концентрират върху по-нататъшните измервания по отношение на метана. 

Ако откритието се удостовери, това ще е огромна вест. Метанът (CH4) съставлява органична молекула, постоянно срещаща се в земната атмосфера. На Земята повече от 90% от количеството метан се образува от живи организми. В случай че на Марс има живот, допустимо е да става въпрос за микроорганизми. На Земята такива има да вземем за пример в района на Уитуотърсранд, Южна Африка, на 2-3 километра под земната повърхнина. Изследователите теоретизират, че сходни микроорганизми живеят, или са живели, под замръзналата марсианска почва (източник: ЕКА). 

Но метанът, даже и да е вълнуващо доказателство за живот на Марс, въпреки всичко съставлява единствено индиректно доказателство. Защото той може да се е получил освен по биологичен път, само че има и геологични механизми за неговото формиране. Може, да вземем за пример, да се е получил при окислението на желязото – на Земята такива процеси протичат в горещите извори или в дейните вулкани. Съществува вид също по този начин под повърхността на Марс да има “джобове ” от метан, образуван още в антични времена по биологичен или небиологичен път и чак в този момент той да се освобождава в атмосферата.

Тепърва чакаме спомагателните измервания от марсохода “Кюриосити ”, резултатите от които ще дойдат най-рано в понеделник. Освен това в орбита към Марс работи най-новата изследователска задача “ЕкзоМарс – Трейс Газ Орбитър ”, основана от Европейската галактическа организация (ЕКА) и Русия. На борда й има чувствителни принадлежности, които би следвало да са в положение да потвърдят или отхвърлят съществуването на метан в атмосферата на Червената планета. 

Но евентуално безапелационен отговор на въпроса дали на Марс в действителност има живот или не ще получим чак след известно време, когато се убедим, че на Марс в действителност има микроби. До момента, в който живите организми не бъдат открити и не бъдат изследвани непосредствено от наземните принадлежности, ще разчитаме единствено на косвени доказателства. А те към момента не са задоволителни. 

Тук бих желал да припомня думите на сръбския откривател Милан Чиркович, който твърди, че откритието на извънземен живот ще бъде поетапен развой, а не внезапен миг на “еврика ”. Макар че учебното обучение подчертава върху велики персони, събития и основни моменти, това подвежда хората да мислят, че напредъкът става на скокове. В действителността научните открития се изявяват постепенно и поетапно, в сравнение с да има ясни и безапелационни откровения. Няма причина да чакаме, че изясняването на въпроса за извънземния живот ще протече по по-различен метод от общоприетия теоретичен развой. Редица проучвания ще бъдат направени, те ще бъдат разисквани, хипотези ще бъдат дефинирани, с цел да бъдат по-нататък потвърждавани или отхвърляни, с цел да се стигне в един миг до консенсус. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР