Има консенсус с президента на Украйна Володимир Зеленски оръжията, предоставени

...
Има консенсус с президента на Украйна Володимир Зеленски оръжията, предоставени
Коментари Харесай

Шолц: Атаки по руска територия със Западни оръжия няма да има

Има консенсус с президента на Украйна Володимир Зеленски оръжията, предоставени на тази страна от Запада, да не се употребяват за офанзиви по съветската територия. Това съобщи немският канцлер Олаф Шолц в изявление за седмичника " Билд ам зонтаг ", представен от Българска телеграфна агенция.

Съюзниците на Украйна дадоха обещание на тази страна тежки танкове и ракети с по-голям обхват. Ракетите GLSDB, обещани от Съединени американски щати на Украйна, биха удвоили ударната мощ на украинските военни. Те са с дребен диаметър и са с наземно изстрелване, при което могат да доближат цел, отстояща на 150 километра и затова да застрашат съветските позиции зад фронтовите линии.

Германия и още западни страни пък дадоха обещание танкове " Леопард 2 " и Киев сподели, че чака сред 120 и 140 такива танка от разнообразни страни. Германия ще достави 14 такива танка. А по този мотив съветският президент Владимир Путин съобщи в четвъртък, че " немските танкове още веднъж заплашват Русия ".

" Тези думи се вписват в една серия от странни съпоставения, които той (Путин) употребява, с цел да оправдае офанзивата си против Украйна ", разяснява Шолц в изявлението за немското издание. " Нищо не оправдава тази война ", добави той.

" С нашите съдружници ние предоставяме бойни танкове на Украйна, с цел да може тя да се пази. Ние грижливо преценихме всяка доставка на оръжия, в тясна съгласуваност с нашите съдружници, като се стартира от Съединени американски щати. Този общ метод разрешава да се избегне една ескалация на войната ", увери немският канцлер.

По време на телефонните диалози, които той е провел с съветския президент при започване на войната, Путин не е отправял закани нито против Запада, нито персонално против него, сподели Шолц в отговор на въпрос на изданието.

Бившият английски министър председател Борис Джонсън съобщи в документален филм, че съветският президент го е заплашил, споменавайки ракетно изстрелване. Кремъл отхвърли тези изказвания.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР