Има животно, чиято популация като численост наброява повече от 24

...
Има животно, чиято популация като численост наброява повече от 24
Коментари Харесай

Домашна кокошка - всичко за птицата

Има животно, чиято популация като бройка наброява повече от 24 милиарда екземпляра, и е публикувана на всички места по света. Това е домашната кокошка. Няма друга домашна птица с такава колосална бройка. Хората отглеждат кокошките за месо и яйца. Те са желани селскостопански животни дружно с пуйките, козите, овцете, кравите, патките.

И доста по-рядко са желани компаньони като домашни любимци като кучетата, котките, зайците, хамстерите и чинчилите да вземем за пример.

Изглежда необичайно от днешна позиция, само че в началото тези птици били гледани за развлечение - боевете с петли, както и за специфични церемонии, само че не и за храна. Това траяло до елинистичния интервал - към ІV до ІІ век преди Христа.

Днес кокошката е най-популярната месна храна, употребявана посредством безкрайни на брой предписания с пилешко месо. Не е нужно да се разказва усетът на месото, защото надали има човек, който да не го е опитвал, само че домашната птица, наречена кокошка, заслужава да бъде показана като история и данни, които са любопитни за множеството фенове на пилешкото месо и специалитети с яйца, както и за хората, които отглеждат кокошки като домашни птици.

История на домашната кокошка

Домашната кокошка на латински се назовава Gallus gallus domesticus и е междинна на величина птица от фамилията на фазаните. Тя е одомашена от дивия тип на банкивската кокошка и последователно заема първото място измежду всички домашни птици.

Генетичните изследвания сочат многоброен генезис от Южна, Югоизточна и Източна Азия, само че европейските, американските и африканските популации са с генезис от Индийския субконтинент. От Древна Индия опитоменото пиле се популяризирало в Лидия, в Западна Мала Азия и оттова в Гърция до към V век преди новата епоха.

Кокошката е била позната и в Египет от средата на ХІV век преди Христа като птицата, която ражда всеки ден. Според аналите на фараона Тутмос ІІІ тя е пристигнала от земята сред Сирия и Вавилон.

Последните изследвания сочат, че времето на опитомяване на кокошката е преди към 8 хиляди години.

Как наподобява домашната кокошка?

Всички са виждали домашна кокошка, само че е належащо да се направи разграничаване в терминологията при другите възрасти.

- Пиле - това е младият новоизлюпен образец, който може още да няма оперение или да е към този момент с перушина;

- Ярка - това е младата женска птица, преди да е почнала да снася яйца;

- Петле - младата мъжка птица, към момента незряла или към този момент зряла, когато стартира да се назовава петел;

- Квачка - стара женска птица с развъртян инстинкт за мътене, която по-късно минава в майчински към дребните пилета;

 Две кокошки

- Бройлер - пиле, отглеждано в промишлени условия с бързо угояване и цел произвеждане на месо.

На външен тип петелът може да се отличи от кокошката незабавно, защото има добре изразен сексуален диморфизъм. Той се отличава с поразителното си оперение - дълги, течащи опашки и лъскави заострени пера по шията(хакове), с по-добре завършен тил, необятни гърди, с доста по-ярки и смели цветове, в сравнение с женските. При някои породи петелът има единствено леко заострени пера на шията, в същия цвят като тези на кокошката.

Разликата се прави при разглеждане на гребена, който е по-голям и по-добре завършен при петела, както и по съществуването на шпори на краката. Шпорите съставляват на процедура пети пръст, извърнат обратно и с него те могат да вземат участие в борби.

Възрастните екземпляри имат висящи люспи от двете страни на главата около човката, както и други месести издатини по главата и гърлото(карункули). При някои типове кокошки има перо под лицето на пилето, което придава тип на брада.

Макар да имат развити крила, домашните пилета не могат да летят на дълги дистанции. По-леките от тях могат да прелетят на къси дистанции, най-често през ограда, или да кацнат на дърво. Те летят малко единствено в случай че е неотложно и при заплаха избират да бягат.

Поведение на домашната кокошка

Домашните кокошки са спестовни птици. Те живеят на групи и имат общ метод към инкубацията на яйцата и развъждането на дребните. Отделните пилета в общото стадо се преобладават едни други, установявайки кълвящ ред като преобладаващите имат приоритет при достъпа до храна и местата за гнездене.

Премахването на кокошки и изключително на петела в тази група води до краткотрайно нарушение на обществения ред, до момента в който не бъде открит нов кълвящ ред. Добавянето на кокошки, изключително на млади екземпляри може да докара до боеве и пострадвания.

Когато петелът откри храна, той може първо да повика останалите пилета, с цел да се хранят. Същото прави и кокошката, когато отглежда дребните си. Както петелът, по този начин и кокошката издават тъкмо избрани звуци, когато привикват останалите, съобщавайки им за съществуване на храна. Малките пилета също издават звуци, с които оповестяват местонахождението си или алармират за заплаха. Петелът се отличава най-много с кукуригането си. Този тон издават от време на време полово зрелите петли.

Размножаване на домашната кокошка

На 5 месеца домашната кокошка е полово зряла. При женските това положение се демонстрира с началото на яйцеснасяне. Първите яйца са дребни, недобре завършени, само че последователно стигат естествени размери. Снасянето на яйца е съпроводено от кудкудякане от страна на носачката.

Половата зрялост при петлите се демонстрира с кукуригане и пердах сред мъжките. Всеки петел има харем, тъй като се нуждае от няколко женски, от 8 до 12 приблизително. Една кокошка може да снася яйца към 10 години.

След чифтосването кокошката снася яйца в несъмнено легло, наречено полог. Те нормално са бели на цвят или в разнообразни нюанси на кафявото. Има обаче и сини и зелени яйца, които се следят при южноамериканските кокошки.

Кокошката мъти яйцата 21 дни, като поддържа непрекъсната температура и мокрота в полога. Кокошката обръща яйцата, когато е належащо, и подкрепя излизането на пилето от яйцето, като почуква с клюн по него.

Пилетата се излюпват по едно и също време, в границите на 1-2 дни, без значение от времето на снасяне на яйцата. Кокошките остават в полога още към 2 дни след излюпването на пиленцата, а през това време дребните се хранят като всмукват вътрешния жълтъчен сак от яйцето. Някои породи кокошки и натрошените черупки, които им остава като всекидневно държание.

Квачките гневно пазят пилетата и ги топлят като се връщат нощем в полога. Квачката води дребните за храна и вода и ги привиква към ядливи неща, само че не ги храни непосредствено. Тя се грижи за тях до навършване на няколко седмици.

 Хранене на кокошки

Хранене на домашните кокошки

Домашната кокошка е всеядна. Зърна, семена, тревисти растения, плодове, инсекти, дребни земноводни, ракообразни, червеи са част от храната на домашната кокошка. Кокошката изяжда огромни количества храна и може на процедура да се храни непрестанно. Има потребност и от прясна вода.

Болести по домашните кокошки

Домашните кокошки боледуват от доста заболявания, които от време на време могат да доведат до всеобщата гибел на целия птичи двор.

Болестите по кокошките постоянно се предизвикват от метода на развъждане и хранене; от отравяния; външни и вътрешни паразити; вируси и бактерии. Повечето болести при кокошките не са заразни и рискови за индивида.

Сред най-опасните за кокошките са птичият грип, млечницата, псевдочумата по птиците, туберкулозата. Червенката, холерата по птиците и другите инфекциозни заболявания са причина за всеобщо измиране на голямо число птици и огромни загуби за стопаните.

Отглеждане на домашни кокошки

Препоръчва се птиците да бъдат хранени в строго закрепени изрезки от денонощието с избрани дози фураж, тъй като количеството и качеството на яйцата се утежнява с най-бързо движение при нередовно хранене на кокошките.

За да се реализира високо качество на яйцата, храната би трябвало да съдържа протеини, въглехидрати, мазнини, минерални соли и витамини.

Грижи за кокошкарника

Подът на кокошарника би трябвало да бъде постлан през зимата. Дървените стърготини са добър избор.

Кокошарникът се нуждае и от добра вентилация. За тази цел един прозорец ще свърши добра работа. През зимата той не се отваря, с цел да се резервира топлината в помещението.

През зимата водата, която се дава на птиците не трябва да е студена. Тя се сменя освен заран, само че и на обяд още веднъж с топла.

В случай че обмисляте развъждането на тези домашни птици, вижте нашите разгласи и цени за кокошки.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР