Има голямо разминаване в някои текстове на основните закони, които

...
Има голямо разминаване в някои текстове на основните закони, които
Коментари Харесай

Необходимо е пренаписване на законите, третиращи българите в чужбина

Има огромно разминаване в някои текстове на главните закони, които третират българите в чужбина, изясни пред БНР Райна Манджукова, изпълнителен шеф на Агенцията за българите в чужбина.

" От 2020 година са предприемани редица промени в разнообразни нормативни актове, само че те не са обсъждани в цялост. Нямаме и открита терминология в нормативната уредба на страната, която да дефинира какво е български генезис и българска националност. В момента се движим по това, което сме възприели, само че от време на време се случват исблъсъци, когато съдът пояснява едно разбиране по друг метод от този, който ние сме възприели през последните 30 години ".

Разминаване се получава при текстове в Закона за българско поданство, Закона за чужденците в България, Закона за висшето обучение и Закона за трудовата подвижност, и като обобщаващ Закона за чужденците, живеещи отвън границите на Република България.

Имаме план на смяна в Закона за българите, живеещи отвън границите на  Република България. Надявам се да бъде импортиран в Народното събрание. На този стадий ще помогне да се случи уеднаквяване. Това е по-малката стъпка. По-голямата е да се пренапише ".

Райна Манджукова не приема осъществяването на трудовите отговорности като работа, а като част от живота си. 

" Моят път в Агенцията за българите в чужбина не се състои единствено от тази една година, в която съм изпълнителен шеф. Има 14 години, в които съм част от нея.

Когато  влязох там през 2009 година като ръководител, си сложих за задача да не смъква летвата, сложена от Георги Данаилов, Вера Мутафчиева и Пламен Павлов. Сега задачата ми беше да подвигна организацията, да я изкарам от калта, където беше вкарана несправедливо.  

Ако създадем равносметка за 30-те години, в които съществува Агенцията за българите в чужбина, може да кажем, че е осъществена една огромна концепция. Комуникацията към този момент не е единствено чужбина-България и българи в чужбина-държавни институции, а контактите са на най- разнообразни равнища - училище-училище, читалище-читалище, сред университети и така нататък

За нас е значимо да имаме контакт  с българите в чужбина. Ролята на организацията  е да способства основаването и координирането на обща държавна политика "  

Ние сме в непрекъсната връзка с министрите на външните работи. Предстоят доста неща, означи Манджукова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР