Има елемент на неглижиране на джентълменското споразумение - премиерът акад.

...
Има елемент на неглижиране на джентълменското споразумение - премиерът акад.
Коментари Харесай

Росен Желязков възмутен, че ПП-ДБ нарушават джентълменското споразумение

Има детайл на неглижиране на джентълменското съглашение - министър председателят акад. Николай Денков пристигна и отиде на съвещание на Министерски съвет. Правителството, което е с прекъснати пълномощия продължава функционалността си, което допуска и наличието на ротационния претендент за министър председател Мария Габриел. В момента се чудим за какво и нежното доверие, което има, се вършат такива алегорични дейности, които подкопават доверието и наливат спомагателна мъка. Това заяви ръководителят на 49-то Народно заседание Росен Желязков пред публицисти в коридорите на Партийния дом.

Той изясни, че министър председателят Денков ясно е декларирал, че ще подаде оставка на 6 март. Дотук политическата логичност с оглед осъществяването на джентълменското съглашение е била прогнозируем. Подаването на оставката имаше за цел да затапи новината от националното заседание на ГЕРБ. Тактически първата сряда от месеца е денят, в който всяка една парламентарна група може прави оферти, които не се гласоподават от залата, разясни Желязков. В момента, в който бе подадена оставката на премиера в деловодството на Народното събрание няколко минути по-късно бе направено предлагането от ПП-ДБ това да е първа точка от дневния ред. Това демонстрира две неща - има една неустановеност от това какво би било държанието от техния сътрудник в ръководството, а второ - да се бърза с гласуването на оставката предвид на това да се види какво ще е държанието в пленарна зала.

Той уточни, че след гласуването на оставката на държавното управление, е откриването на конституционната процедура за съвещания и връчване на мандати, което може да стартира от на следващия ден. Редно ли е преди да са се произнесли и да са показали ден, час и дата за консултациите във връзка с предложенията, които сме създали за стабилно ръководство, този въпрос да бъде предпоставен с времето и това бързане, запита Желязков. Вчера се желало вероятно отдръпване на точката да се гледа през днешния ден оставката на премиера, с цел да бъде гледана в петък. Днес аргументът, че ПП-ДБ не са знаели, че водачът на ГЕРБ и претендентът за министър председател е в Букурещ наподобява наивно и незадълбочено, разяснява Желязков.

Според него президентът ще направи това, което му вменява Конституцията и ще го направи отговорно. ГЕРБ ще продължат да упорстват за приемане на формула за ръководство, която ще подсигурява освен непоклатимост, само че баланс, надзор и отчетност в обединението, която би трябвало да бъде ангажирана с целия управнически мандат, сподели Желязков.

Росен Желязков посочи, че още през днешния ден изпрати оставката на премиера акад. Денков в президентската вътрешен глас. " Ние сме толкоз покрай изборите, колкото бяхме и преди месец, и преди 9 месеца ", добави парламентарният началник.

Желязков уточни, че в Народното събрание сега се говорило единствено на тематика регулаторите. Политическата сделка би трябвало да е в границите на закона и разпоредбите, а Народното събрание не би трябвало да бъде лишавано от пълномощия за сметка на политическо съглашение, настоя той.

Росен Желязков отхвърли да се кандидатира за евродепутатската листа на ГЕРБ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР