Има едно място в океана, което е най-отдалечената от цивилизацията

...
Има едно място в океана, което е най-отдалечената от цивилизацията
Коментари Харесай

Гробище за сателити

Има едно място в океана, което е най-отдалечената от цивилизацията точка. То се намира на 48°52′ ю.ш. и 123°23′ з.д. в Тихия океан, на 2250 км от най-близкото парче земя. Нарича се " Точката Немо " (Point Nemo) или Океански полюс на недостъпността.

Тази раздалеченост от хората прави мястото доста уместно за депозиране на към този момент непотребни спътници и галактически апарати, които е трябвало да се върнат на Земята, само че размерите им са прекомерно огромни, и не са съумели да изгорят изцяло при навлизането на атмосферата. Такъв е и случая с китайския спътник Тянгонг-1, само че загубата на надзор над него не разрешава той да бъде ориентиран точно към тази точка от планетата.

В дълбоките води лежат останките и на Съветската орбитална станция " Мир ", наред с тези на още най-малко 260 други галактически апарата. Но не си представяйте подводен галактически свят от цели спътници - отломките са разхвърляни на стотици или даже хиляди километри.

В момента към планетата ни се разполагат към 4000 спътника с наклонност броят им да се усилва, което води и до основаването на от ден на ден галактически отпадък.

Освен тях, в орбита към Земята се носят и над 12 000 парчета от галактически апарати, с размери по-големи от пестник, както и неизброимо голям брой от болтчета, гайки и други дреболии. Понякога тези парчета се сблъскват, в това число и с към момента функциониращи спътници, нарушавайки работата им.

Учени и инженери се пробват да измислят метод за почистването на този отпадък, само че към този момент той остава или в космоса, или на дъното на океана. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР