Има една възраст, когато децата започват да задават въпроси. И

...
Има една възраст, когато децата започват да задават въпроси. И
Коментари Харесай

Най-важното, което трябва да знаете за детските въпроси

Има една възраст, когато децата стартират да задават въпроси. И то толкоз доста, че се трансформират в едни дребни и ходещи „ заводи за въпроси “. Със сигурност рано или късно и най-търпеливите родители подвигат ръце и се предават. Тези въпроси обаче са значима част от израстването на детето и не трябва да бъдат подценявани. Важно е за малчуганите да ги изслушате и опитате да им дадете отговор. Защото по този начин те се учат.

Какво обаче значат детските въпроси и кое е най-важното, което е добре да знаете за този интервал?

В началото те „ питат “ единствено с взор

Новородените насочват погледа си към близки предмети и хора. И употребяват звуците, с цел да споделят. Това е и техният метод да „ задават “ въпроси.

При идващия стадий знанието за света минава през устата и ръцете. Децата последователно откриват предметите, които ги заобикалят, пробват ги на усет или ги мачкат с ръце. Всички тези жестове са невербални способи на проучване, които са техния метод да задават въпроси и получават отговори.

С порастването се появяват и първите думи. Последвани от първите опити за фрази и първите въпроси. Ако ни наподобяват наивни, това е по този начин, тъй като децата към момента не са построили солидна увереност да се ориентират в света. Затова не се изненадвайте на непредвидените и странни въпроси, които детето ви задава. Понякога могат да бъдат и много срамни, тъй като те към момента не осъзнават изцяло границите.

Това извънредно досадно „ Защо…? “

Нямаме потребност от наръчници по логика на психиката, с цел да разберем по кое време децата ни навлизат във етапа на многото „ Защо…? “. Въпросите им от време на време са в действителност един след различен, изненадващи и изтощителни. Но е значимо да ги чуете и да обърнете внимание на всяко едно „ Защо “, което те ви зададат.

В този интервал децата имат мощна потребност да бъдат изслушвани. Понякога даже отговорите, които им давате, са по-малко значими от реакцията ви. Внимателният взор и няколкото отделени минути, в които се посвещавате на детето, са част от стъпките, които са му нужни, с цел да продължи напред в своето развиване.

За децата тези въпроси са същото, което е кислорода за мозъка и храната за тялото. По този метод те се усещат приети, оценени и декларират своето наличие в света на възрастните. Това е фаза, която изисква грижи, с цел да могат те да задоволят любознанието си и в това време да се научат да ви се доверяват.

И идва моментът за играта на въпроси и отговори

Чрез въпросите, децата се трансформират в откриватели, следят, изследват. Семейството и домът са безвредната среда, в която те пробват да опознаят света. Ако посредством отговорите на техните въпроси, им помогнем да формулират хипотези, които съдържат разнообразни гледни точки, ние действително подтикваме способността им за размисъл.

Въпросите са също по този начин скъп инструмент да ги научим да се слагат на мястото на другите, да не одобряват нищо за даденост. Да, от време на време е мъчно да отговорим. В подобен случай не трябва да бързаме и импровизираме, единствено и единствено да се спасим. Важно е вниманието, което ще отделим на детето.

В тази фаза е доста потребно да търсим дружно с детето отговорите, тъй като по този начин дребните се учат. И не трябва да се тормозим, в случай че просто нямаме отговор. Да бъдеш възрастен не значи безусловно да знаеш отговорите на всички въпроси.

Продължава на страницата на Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР