Има една дузина причини да сме щастливи, че живеем в

...
Има една дузина причини да сме щастливи, че живеем в
Коментари Харесай

Класация: Пет неща, които са евтини в Пловдив

Има една дузина аргументи да сме щастливи, че живеем в Пловдив. При това отвън шаблоните за „ античен и вечен”,”модерен и бързо разрастващ се град, богат на просвета и забавления” и "индустриалното сърце на България ", където елементарно можем да си намерим работа в производството и също по този начин в обещаващия IT и аутсорсинг бранш, оповестява.

За средностатистическия човек е по-голям стандартът на живот и разноските по поддържането му. Ето няколко неща, които в Пловдив са по-евтини спрямо други огромни градове.

Прекосяваме града с такси за 5 лв.

За разстояние от 5 километра в Пловдив ще платите на такси почти 5.70 лв.. Въпреки многократните закани цената за транспорт на пасажери не е пипана от дълго време и жълтите коли в града карат съвсем на идентични цени - първична такса 0.99 лв., 0.82/0.92 лв. на километър денем и нощта, такса престой 0.20 лв..

Сметката в Бургас ще е почти същата. За същия курс в София обаче ще броите 6 лв., тъй като там има и такса повикване от 70 стотинки. Това е една от разликите с „ прованса”.

Ако ползвате градски превоз обаче, везните изрично се накланят в интерес на Пловдив. Билетът за рейса тук от години е 1 лев, в Бургас коства 1,50 лв., а в София - 1,60 лв..

Застраховката на колата

За относително нов автомобил с първа регистрация 2017 година и размер на мотора 1800 куб. застрахователните компании ще предложат на пловдивските водачи доста разновидности - от 183 лв., през 195 и 202 лв.. Това са първите три топоферти по цена в справката на един от огромните брокери у нас. Същата кола с друга регистрационна табела обаче ​- СА, С, Сухопътни войски, ще охарчи притежателя си с

най-малко 10 лв. от горната страна поради покачвания риск за шофиране в столицата. Така най-хубавите предложения за този автомобил, само че със софийска регистрация, към този момент наподобяват по този начин: 193, 206 и 214 лв.. Бургазлии тук са доста на сметка, тъй като ще платят за Гражданска отговорност с 15-20 лв. по-малко от пловдивчани.

Цените на горивата

Пловдив постоянно е бил в топ 5 по евтини горива в страната. В момента е на трето място в България, като преди нас са Шумен и Велико Търново, излиза наяве от последната информация на профилирания уебсайт fuelo.net. Ако бензин А95 се продава приблизително за 1.82 лева за литър в страната, то в града на тепетата междинната цена е 1,79 лв.. Същото е ситуацията с дизела. Пропан-бутанът е с две стотинки по-евтин от междинната цена за страната. Единствено сега неизгодно е да се зарежда с метан, защото междинната цена е 1,33 лв. тук, при 1,29 за страната.

Да напълним хладилника

Цените на питателните артикули в Пловдив постоянно са били в „ златната среда” ​- нито доста скъпи, нито най-евтини. От последната информация на Държавната комисия по стоковите тържища и борси отпреди празниците обаче излиза наяве, че в Пловдив броим минимум за кило захар. Цените на едро потеглят от 1.12-1.18 лв.. За образец и елементарно съпоставяне - 1.60 е килото в София, а 1,75 лв. - в Бургас. Оризът също потегля от тържищата на прилични спрямо други градове цени, към 2 лв. за кг. Бързо съпоставяне с данните от държавната комисия демонстрира, че Бургас се класира като района с най-скъп ориз с едрова цена от 3,50 лв.. Цената на яйцата в пловдивския район също е в ниската ценова категория ​- 0,20-0,22 лв. за брой.

Къпем се на воля

През 2020 година пловдивчани плащаха една от най-ниските цени в България за кубик вода - 2,22 лева Според плановете на локалното ВиК заложеното нарастване за следващата година е с половин стотинка от горната страна. Това обаче напълно не е добра вест, тъй като значи, че не са планувани вложения за възстановяване на качеството на услугата.

В последна сметка КЕВР ще каже последната си дума за цените на водата на 30 декември, откакто в проблема се намеси и Върховна административна прокуратура и задължи комисията да се намеси в ценообразуването, защото огромна част от сдруженията не са изпълнили капиталовите си проекти и не са повишили качеството на водата.

На фона на евтината вода в Пловдив, цената за шуменци е просто зашеметяваща ​- кубикът там е 3,54 лв.. Във Варна водата тази година струваше 3,21, в Бургас ​- 3,08, а в Стара Загора - 3,01 лв..

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР