Има две притеснителни неща около мораториума. Той показа, че новите

...
Има две притеснителни неща около мораториума. Той показа, че новите
Коментари Харесай

Румен Овчаров: През този мораториум бяха прокарани финансови интереси на една група производители на електроенергия

Има две притеснителни неща към мораториума. Той сподели, че новите ръководещи са подвластни на взимане на решения, които са изцяло експертно неоправдани и чисто популистки. Това сподели Румен Овчаров от Българска социалистическа партия в предаването „ Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия.

По думите му с мораториума обединението се е оказала подвластна на корпоративни финансови ползи. „ През този мораториум бяха прокарани финансови ползи на една група производители на електрическа енергия основно от ВЕИ ", разяснява Овчаров.

Ефектът от мораториума може да се окаже пагубен, счита той. Едната посока е ВиК сдруженията, които сега заплащат електрическа енергия на цени на снабдител от последна инстанция. „ Приходите на някои от тях са в пъти по-малки от това, което заплащат за електрическа енергия. Как тези сдружения ще дават услугата си в идващите три месеца аз не знам. Втората ощетена част от енергетиката са ЕРП-тата и ЕСО. Това слага под риск в най-тежките месеци на годината електроснабдяването на страната ", уточни Овчаров.

Икономическа рецесия в България към този момент няма, счита той. Брутният вътрешен продукт за третото тримесечие пораства с 4,7%, приходите в Национална агенция за приходите са с 3,7 милиарда повече, в сравнение с миналата година. Износът е с 23% повече, в сравнение с предходната година и с 14% повече, в сравнение с през 2019 година, т.е. преди рецесията. „ Българската стопанска система работи, създава, продава, изнася, тя е конкурентоспособна. Енергетиката е в супер положение. Такова произвеждане, подобен експорт, такова финансово положение на сдруженията не е имало от години. Приходите във Фонда за сигурност на електроенергийната система са на равнища, каквито в никакъв случай не са достигали. В тази обстановка да налагаш мораториум, единствено тъй като Софийската община не е направила нищо за 10 години, с които да вкара когенерации и високоефективни производства, с които в този момент да компенсира нарасналата цена на природния газ, това е най-малкото несериозно ", разяснява той.

Ролята на Българска социалистическа партия в съдружното ръководство е доста сериозна, счита Овчаров. „ Тя първо би трябвало да играе ролята на градивния, стабилизиращ фактор. Българска социалистическа партия е партията, която би трябвало да защищити новите ръководещи от сходни лобистки замахвания в една или друга посока ", акцентира той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР