Има две корейски републики, едната е народно-демократична, а другата е

...
Има две корейски републики, едната е народно-демократична, а другата е
Коментари Харесай

Как калмари замениха троновете в играта на сериали

Има две корейски републики, едната е народно-демократична, а другата е просто република. И двете притеглят вниманието на останалия свят, само че със напълно разнообразни неща. С първата няма да се занимаваме, тя  залага на ракети, артилерия, създаването на нуклеарно оръжие и отделя най-високия % от бюджета си, с цел да усилва военната си мощност. 

Втората залага на меката мощ на музиката, киното, тв сериалите и попкултурата. През септември се появи следващият феномен на тази културна политика — сериалът Squid Game („ Игра на калмари “).

Корейската вълна или Халлю — е китайски термин, основан в средата на 90-те от двама пекински публицисти, удивени от бързо възходящата известност на южнокорейската развлекателна промишленост в страната им. „ Корейская вълна “ носи големи доходи в бюджета на република Корея. Халлю продължава да укрепва  позициите си в Азия и да завоюва останалия свят.

Последният образец — откакто през 2018 г. BTS стана първата  корейска  и азиатска група, оглавила американската ранглиста Bilboard 200, а през 2020-а корейският филм „ Паразит “ завоюва 4 Оскара, в това число за най-хубав филм, е новият сериал в Netflix, поради който американците учат корейски, а мъжете спортни екипи са напът още веднъж да излязат на мода, както през  90-те години.  -  Squid Game (Игра на калмари). 

След като корейският сериал стана най-гледаното предложение на стрийминг платфармата в 90 страни, в това число и България, Nеtflіх изчиcли, чe над 130 млн. милиoнa дyши ca глeдaли пoнe част от него пpeз пъpвитe 23 дни нa шoyтo, cчyпвaйĸи peĸopдa нa Nеtflіх, пocтaвeн oт „ Бpиджъpтън “. Това ще донесе на компанията пoчти 900 млн. дoлapa.

Заглавието на сериала „ Игра на калмари “ е отпратка към детската игра, която е разказана в самото начало на първия епизод. Като дете основният воин Сон Ки Хун (Ли Джон Дже) постоянно е играл тази игра и други игри с другари. Както се оказа по -късно, това може да избави живота повече от един път.

На какво е подготвен човек поради 38 милиона $? 

Основното деяние се развива в великански скришен комплекс, ситуиран на неназован остров в Южна Корея, където са доведени 456-е доброволни участници в Играта на Калмари. Те ще вземат участие в серия от 6 детски игри, до момента в който най-после остане един победител, който ще получи премията от 45,6 милиарда вона (около 38 милиона долара). Останалите изгарят — не безусловно, несъмнено. Буквално ги прострелват — те ще го научат с изненада в края на първата игра.

С не по-малка изненада, само че приятна, шефовете на Netflix и основателите на сериала, ще открият на каква голяма известност си радва „ Игра на калмари “ измежду публиката по целия свят.  

„ Мои колегите ми от - Лондон, Лос Анджелис, други места - започнаха да ми пращат известия какъв брой много  им харесва сериала. — споделя в изявление за Hollywood Reporter корейският мениджър на Netflix Минейон Ким. — И тогава започнах да виждам от ден на ден изявления в Instagram и TikTok.  Последователите в Инстаграм на  (Канг Се-бьок - състезател № 067, дезертьорка от Северна Корея) набъбнаха от 400 000 на 400 милиона за месец “.

Няколко фактора въздействат на триумфа на сериала. Първо, същността на протичащото се е доста елементарна: даже в случай че фенът не е осведомен с игрите на корейските деца, той бързо може да се ориентира  какво се става. Игрите са били специално подбрани, тъй че разпоредбите им да бъдат допустимо най-прости.

Второ - историята слага комплицирани морални въпроси. Във всеки епизод има обстановки, след които публиката може дълго да мисли дали някой от героите е постъпил по най-правилния метод, ако въобще има подобен метод. 

Трето — образната страна на шоуто. Дизайнът на костюмите, игралните площадки, лабиринтите от стълби в бонбонени цветове, създадени  сякаш от Ешер, яркочервените униформи на пазачите…  всичко наподобява по този начин, като че ли играем детски игри някъде в един магически свят, който на моменти внезапно става мрачен. Когато стартират убийствата, контрастът е изумителен. Играта е смъртоносна за всички участници, с изключение на за един, спечелилият.   

Трето — в шоуто има доста моменти, които карат фена да се замисли по какъв начин би постъпил той — изключително в тази му част, която наподобява на телевизионно съревнование.  Това подтиква връзката сред феновете, което значи, че още повече хора могат да научат за поредицата.

Четвърто — с изключение на убийственият трилър с извънредно напрегнатата тв игра, сериалът предлага също фамилна драма, а и още един трилър —полицейски и престъпно разследване… 

И най-после, както множеството корейски филми, като се изключи че обществената тематика е мощно застъпена, жестокостта и огромната човещина съжителстват по един доста въздействащ метод, присъщ за азиатското и още повече за корейската кино  

Вторият сезон на „ Игра на калмари “ към момента не е доказан. Сега Netflix води договаряния с режисьора и продуцента, несигурността е естествена - в края на краищата, от началото никой не е мислил за продължение (въпреки че има намек за такава във финалните подиуми. Светът на сериалите си има правила, от които мъчно може да се избяга.  Сега създателите са сложени в обстановка, ненапълно сходна на тази на героите им - може да не желаят са играят повече, само че над тях е надвиснала със страшна сили транспарантната сфера с милионите. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР