Има два списъка с лица, за които ДАНС твърди ,

...
Има два списъка с лица, за които ДАНС твърди ,
Коментари Харесай

Има два списъка с лица, за които ДАНС твърди, че са заплаха за националните интереси на България

Има два листата с лица, за които ДАНС твърди, че имат друга степен на заплаха за националните ползи. Това стана ясно след чуването на външния министър Теодора Генчовска и ръководителя на ДАНС Пламен Тончев на председателски съвет в Народното събрание по със опасност за разкъсване на дипломатическите връзки с България.

"Ако ДАНС твърди, че е присъединило в тези описи хора, за които не е имало задоволително учредения, това повдига въпроса за отговорността на ръководителя на ДАНС за какво го е направил. Но това са неща, които ние не можем в председателския съвет да ги откриваме ", сподели съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов. По думите му става въпрос "за извънредно комплицирани административни и политически процеси ", които се употребяват за политически цели.

"Този председателски съвет нямаше по какъв начин да откри нищо - политици, които търсят мотиви да извадят избрани фрази и да държат речи на тяхна страна ", сподели Иванов.

Теодора Генчовска е уведомила председателския съвет на Народното събрание каква информация е пристигнала във външно министерство по отношение на експулсирането на съветските дипломати. „ Дала съм тъкмо информация каква преписка е пристигнала при нас, какви инструкции сме поискали от Министерския съвет - всичко е с гриф “, сподели външният министър в оставка. Тя сподели, че съветските дипломати и чиновници на посолството са изгонени по инструкции на началника на кабинета на премиера Лена Бориславова. „ Имаме инструкции от началника на кабинета на премиера с две писма “, изясни Генчовска и даде обещание повече информация, само че такава по-късно не беше дадена.

"Очаквам инструкции от премиера. Той е осведомен за всичко това и чакам инструкции от него. Има съгласуваност, несъмнено. Говорено е с него. Нека да дойдат писмени инструкции от него. Ние сме спазвали прецизно процедурата. Дошли са писмата със описите. Ние сме поискали инструкции от Министерски съвет. Те са ни споделили какво да създадем и сме работили напълно по процедура ", сподели Генчовска.

На въпрос дали има данни, че 70-те души са работили против ползите на страната ни, тя сподели, че „ във външно министерство идват единствено имена с персонални данни, има две писма със описи, подписани от ръководителя на ДАНС “.

Във вторник България разгласи, че отзовава 70 сътрудници на представителствата на Руската федерация в България. В четвъртък съветската посланичка в България сложи ултиматум за анулация на това решения до 12 часа на 1 юли в нота, връчена на външно министерство. “В нотата се декларира, че в противоположен случай “пред съветското управление безотлагателно ще бъде издигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България “, споделиха от външно министерство.

Премиерът в оставка прикани за отдръпване на връчената нота.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР