Има бяло петно в Наказателния кодекс и трябват промени за

...
Има бяло петно в Наказателния кодекс и трябват промени за
Коментари Харесай

Омбудсманът откри бяло петно в НК за домашното насилие


Има бяло леке в Наказателния кодекс и трябват промени за домашното принуждение над дами. Бялото леке се отнася до съзнателно причиняване на психическа и физическа болежка или страдалчество.

Това съобщи омбудсманът Диана Ковачева пред БиТиВи за от Стара Загора, нарязано с макетно ножче.

По думите ѝ страната е изправенa пред следващото тежко и брутално принуждение, което да даде урок, да дамгоса и да остави белег вечно на момичето. Неслучайно и търсят правдивост. Странно е за какво едно лице, което е осъждано два пъти за тежко принуждение е било освободено, в случай, че е имало заплаха да се укрие, недоумява Ковачева.

Тя уточни, че в Наказателния кодекс няма углавен текст за инкриминиране на наказванията за домашното принуждение. Затова персонално Ковачева ще внесе оферти в новата сесия на Народното събрание промени в Наказателния кодекс по отношение на криминализиране на действията за домашното принуждение.

Ковачева посочи, че това, което би трябвало да се промени незабавно е отношението на институциите по отношение на жертвите на домашното принуждение. Липсата на сензитивност и схващане се оказва съдбовна. Търсенето на три поредни сигнала от страна на жертвата пречи да се вземе дефинитивна присъда по отношение на насилника, разяснява омбудсманът.

Според нея, в случай че реши, съдът може да отиде и на място, с цел да види потърпевшия.

Ковачева настоя да се търси образование за служителите на реда, които да реагират толерантно на проблемите, както и да се търси и превантивно образование за насилниците. Проблемът е, че в Народното събрание към този момент не работи, депутатите са в лятна почивка и би трябвало да се изчака да се върнат. Законът не се ползва самичък, а би трябвало да се ползва и от институциите, настоя Ковачева.

Тя е скептична и по отношение на работата на Националния координационен център за жертвите от домашно принуждение. От насилието не просто боли, то смачква човешкото достолепие, уточни Ковачева и добави, че жертвите на домашното принуждение не приказват за това и не споделят с околните си.
 Георги с макетното ножче остава в ареста поради заканите Обновена
Георги с макетното ножче остава в ареста поради заканите

От прокуратурата през днешния ден показват, че Георгиев е предизвикал междинна телесна щета
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР