Има бум на кърлежи в София заради неокосената трева. Вземете

...
Има бум на кърлежи в София заради неокосената трева. Вземете
Коментари Харесай

ВМРО към Фандъкова: Има бум на кърлежи в София заради неокосената трева

" Има взрив на кърлежи в София поради неокосената трева. Вземете незабавни ограничения за разрешаването на този сериозен проблем и кажете кой е виновен! "

За това молят в писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова общинските съветници от Вътрешна македонска революционна организация в СОС Карлос Контрера и Владимир Митов. Повод за тяхната реакция е сериозният проблем с кърлежите, за който от седмици приказват и педиатрите, оповестиха от пресцентъра на партията. На ден в незабавните центрове и лекарските кабинети идват десетки деца и възрастни с кърлежи, прихванати от тревните площи в столицата. А първопричината е неналичието на действителна поддръжка на парковете, междублоковите пространства и детските площадки.

Дежурното опрощение за обстановката е дъждовното време в композиция с повишение на температурите, което не можем да счетем за съответстващо и относимо, заради простата причина, че нормално през пролетния сезон вали дъжд, а температурите са към 17-20 градуса, а в някои дни и повече. Това значи, че структурите на Столична община и външните реализатори би трябвало да са готови и да са основали нужната организация за реализиране на дейностите по косене и дезинсекция (обработката против кърлежи), без значение от атмосферните условия. Противно на тази логичност обаче явно има елементи от зелената система на града, които не са косени и се позволява с дни и седмици тези терени да са в безобразно положение, показват в сигнала си до кмета на София Контрера и Митов.

Те упорстват за инспекция и търсят отговори от общината какъв надзор се прави и за дезинфекцията против кърлежи.

Относно дезинсекцията против кърлежи настояваме да се извърши цялостна инспекция къде, по кое време, с какви препарати е обработвано, да се откри какво е актувано и какво е фактурирано като обработка, както и да се разпореди директно след косене на зелени площи да се прави и обработка против кърлежи.

Общинските съветници от Вътрешна македонска революционна организация оферират на две седмици отрасловият заместник-кмет да изпраща информация до ПК „ Екология и запазване на околната среда " при СОС за осъществените действия по косене и дезинсекция против кърлежи на зелените площи, в това число осъществените от районните администрации.

Пълният текст на писмото до кмета на София Йорданка Фандъкова:

ДО КМЕТА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА
Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА

ПИСМО
от Карлос Контрера и Владимир Митов - общински съветници

по отношение на: косене на зелените площи и обработката им против кърлежи на територията на Столична община;

Уважаема госпожо кмет,

С актуалното писмо Ви сезираме за поредност от проблеми, както и за сигнали и недоволства на жители, свързани с косенето, поддръжката и обработката против кърлежи на зелените площи на територията на Столична община. Приблизително от към месец има непрестанно неодобрение в разнообразни региони на столицата, че дейностите по косене на зелените площи не се правят, а в случай че се правят се осъществят отчасти или със закъснение. Това води до бързо покълване на тревата по градинки и паркове, което ги прави в действителност неизползваеми, а в някои случаи на квартални градинки на практика недостъпни. Наличието на висока трева от своя страна е спънка пред обработката против кърлежи, която би следвало да стартира през март, последвана от последващи такива през април и началото на месец май. Към сегашния миг недоволствата за неокосени зелени площи не престават, като част от недоволствата са за Южен парк (поддържан от Оперативна програма „ Озеленяване " ), регионите „ Сердика ", „ Триадица ", „ Красно село ", „ Кремиковци ", „ Панчарево ", „ Младост ", като евентуално сигнали има и за други региони.

Дежурното опрощение за обстановката е дъждовното време в композиция с повишение на температурите, което не можем да счетем за съответстващо и относимо, заради простата причина, че нормално през пролетния сезон вали дъжд, а температурите са към 17-20 градуса, а в някои дни и повече. Това значи, че структурите на Столична община и външните реализатори би трябвало да са готови и да са основали нужната организация за реализиране на дейностите по косене и дезинсекция (обработката против кърлежи), без значение от атмосферните условия. Противно на тази логичност обаче явно има елементи от зелената система на града, които не са косени и се позволява с дни и седмици тези терени да са в безобразно положение. Настояваме да възложите неотложно на направление „ Екология, зелена система и земеползване " да извърши инспекции дали са спазени графиците за косене, какви действия са регистрирани, фактурирани и разплатени, както и да се извършат инспекции на терен, с цел да се откри дали заявеното дава отговор на в действителност осъществената работа. Последното най-лесно може да се откри по кантарните бележки за транспортиране на зелената маса до хранилище „ Хан Богров ", където се предават и депонират зелените боклуци - треви, листа, клони, дънери и прочие.

По отношение на обработката против кърлежи изрично още веднъж имаме несправяне с активността, като доказателство за това са десетките, в случай че не и стотици, столичани нахапани от кърлежи при посещаване на столични паркове и квартални градинки. Налице е още веднъж взрив на популацията на кърлежи, като съгласно медийни изявления последните случаи са и свързани с деца, като на едно от тях (на към четири години) са извадени към 10 кърлежа след разходка в „ Южния парк "... За да има взрив в популацията на кърлежите, това значи, че първата обработка не е била ефикасна - тя следва да се извърши до момента в който тревите не са прорасли, а кърлежите са още в почвата към корените на тревите. Изпускането на този миг за обработка води до пик в популацията, в случай че при последващи обработки тревата не е окосена, то препаратът дава извънредно ниска успеваемост и се стига до взрив в популацията. Това значи, че софтуерно и времево не са спазени условията и методиката за обработка против кърлежи, като най-вероятно има и площи, които са регистрирани като обработени, само че действително надали са. Изключително притеснително е, че тъкмо за „ Южен парк " (поддържан от Оперативна програма „ Озеленяване " ) са регистрирани случаи на нахапани от кърлежи.

Относно дезинсекцията против кърлежи настояваме да се извърши цялостна инспекция къде, по кое време, с какви препарати е обработвано, да се откри какво е актувано и какво е фактурирано като обработка, както и да се разпореди директно след косене на зелени площи да се прави и обработка против кърлежи.

Предвид обстановката също по този начин предлагаме на две седмици отрасловия заместник-кмет да изпраща информация до ПК „ Екология и запазване на околната среда " при СОС за осъществените действия по косене и дезинсекция против кърлежи на зелените площи, в това число осъществените от районните администрации.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР