Илюстрация Увеличаване Смаляване Издателство: КръгозорПревод: Никола ТодоровЦена: 25 лв.Ричард Брансън,

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Издателство: КръгозорПревод: Никола ТодоровЦена: 25 лв.Ричард Брансън,
Коментари Харесай

Книга: Саймън Синек - "Лидерите винаги обядват последни"

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Издателство: " Кръгозор "
Превод: Никола Тодоров
Цена: 25 лева

Ричард Брансън, милиардерът, основал империята " Върджин ", бил извънредно свенлив като дребен, само че вместо да го пази прекалено много, майка му решила да се пребори с неговата стестителност по забавен метод. Веднъж тя спряла колата на пет километра от у дома и споделила на седемгодишния си наследник, че ще би трябвало да се прибере самичък – " ще се наложи да си приказваш с хората, с цел да се прибереш ". Наблюдавайки го отдалече, тя изчакала търпеливо цели 10 часа синът й да измине дистанцията до дома, тъй като той се спирал на всяка крачка, с цел да преглежда буболечките. Авторът на " Лидерите постоянно обядват последни " дава образеца с детството на Брансън в поддръжка на изказванието си, че положителните водачи от дребни са били насърчавани да демонстрират самодейност и автономия.

Саймън Синек работи като мотивационен преподавател и маркетингов съветник за огромни компании по целия свят и през своята кариера вижда основна разлика във фирмената просвета на другите корпорации. Едни чиновници отиват на работа на драго сърце, имат цялостно доверие между тях и даже по думите му биха рискували живота си един за различен, а други вървят в офиса със боязън и отвращение и живеят в непрекъсната неустановеност. Примерите в книгата са от заводи до високотехнологични компании, от американските военноморски сили до коридорите на властта и Станфордския университет.

Видеото Millennials in the workplace ( " Милениълите на работното място " ), което досега има повече от 150 милиона гледания, е едно от най-популярните на TED лектора Синек. Именно на тях посвещава и цяла глава в книгата си " Лидерите постоянно обядват последни ".

Джули Литкот-Хеймс, някогашният декан на Станфордския университет, написва цяла книга " Как да отгледаме зрял човек ", тъй като огромна част от родителите на милениълите дотам се грижат за децата си, че не ги оставят на мира даже когато са студенти и непрекъснато се появяват в кампуса.

Това съгласно Синек е и една от главните аргументи те да имат несъответстващи условия и упования на работното си място. Част от препоръките му към мениджърите, измежду чиито чиновници има представители на това потомство (родените след 2000 г.), е да бъдат персонален образец, да ги оставят да се провалят, да ги подтикват към повече персонални срещи и контакти, вместо да поддържат връзка единствено през мейл и чат.

Освен по какъв начин да стимулират най-младите си чиновници, които имат много по-различни потребности от техните родители, бейби бумърите, създателят оказва помощ на читателите да схванат и по какъв начин могат да бъдат потребни като водачи - като слагат преди всичко хората, а чак по-късно парите и числата. Според Синек е доста значимо един началник да избяга от статистиката и да се опита да запомни имената на чиновниците си и няколко значими обстоятелството от техния персонален живот. Това би им помогнало да основат по-добра връзка с хората, с които работят, и дружно да реализират по-добри резултати.

Основната тактика съгласно него е да управляват, да построяват доверие и да въодушевяват хората си да се отнасят един към различен не като съперници, противници или съпротива, а като съдружници.

" Лидерите постоянно обядват последни " излиза на британски език през 2017 година и към този момент е бестселър в няколко страни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР