Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване За пръв път Министерството на културата

...
Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване За пръв път Министерството на културата
Коментари Харесай

Култура на първа линия

Илюстрация
Увеличаване
[Shutterstock] Смаляване
За пръв път Министерството на културата обмисля държавна поддръжка за самостоятелния културен отрасъл. Обсъжданият вид е за минимална работна заплата за нуждаещите се създатели. Реакцията идва след напън на дейни културни мениджъри и създатели, които насочиха съответни претенции. Културата е в нокдаун. Извънредното състояние затвори театри, кина, концертни зали, галерии, арт пространства, клубове и питейни заведения. Планирани събития се изместват или се анулират. Отвъд финансовите загуби и несигурното бъдеще на пространствата за по-голямата част от създателите обстановката е изключително тежка, защото източникът им на приход е повече от един (хората в изпълнителските и театралните изкуства постоянно съчетават разнообразни действия - да вземем за пример един илюстратор може да е и сценограф, актьорите играят в няколко разнообразни формата, културните мениджъри нормално не се занимават с един вид събития и така нататък - бел. авт.).

" Възстановяването няма да бъде елементарно ", разяснява министърът на културата Боил Банов пред Българска национална телевизия тази седмица. Впоследствие пред БНР той съобщи, че експертите на свободна процедура ще могат да избират сред безлихвeните заеми от 1500 лева на месец, които ще раздава Българската банка за развиване, и друга експресна мярка - погашение на три минимални работни заплати за двата месеца на изключително състояние. Тази заран Боил Банов удостовери ограниченията по време на утринен брифинг. " Искаме освен да спасим бранша, само че и да дадем развиване ", сподели министърът на културата. " Това не са обществени помощи, това е поддръжка. " Заявленията ще се подават онлайн или по пощата, а повече информация за процеса ще има идната седмица. Според министъра на труда и обществената политика Деница Сачева работещите в областта на културата към този момент се възползват и от мярката " 60/40 ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Министърът на културата също по този начин удостовери, че хората, които работят в държавните структури, ще получат заплатите си от бюджета на министерството (както досега) и няма да бъдат пускани в неплатен отпуск. На съвещание на Министерския съвет тази седмица беше отпусната и спомагателна дотация за трудови хонорари и осигуровки на държавните театрални изкуства за идващите шест месеца (считано от 13 март) или до привършване на средствата въз основата на миналогодишните разноски по това бюджетно перо.

Реакцията на Министерството на културата пристигна след прочут напън от общността. Някои от най-активните български културни мениджъри и създатели започнаха да сплотяват старания в разпознаването на самостоятелен културен бранш (всички от сферата на изкуството, които не са част от държавни и общински структури), който да насочи съответни претенции.

Зад самодейността за по-директен разговор с Министерството на културата са кураторките Владия Михайлова и Виктория Драганова. На 13 март те изпратиха петиция до Министерството на културата за незабавна реакция заради липса на досегашна тактика за работещите на свободна процедура.

Исканията, които събраха близо две хиляди подписа, включват основаването на обществен фонд, който да поддържа самостоятелните български създатели, систематичен фонд, който да подсигурява устойчивостта на организациите, своевременни ограничения, които да подсигуряват равнопоставеност сред държавния и самостоятелния културен бранш. Впоследствие те пуснаха и анкета в обществените мрежи за това по какъв начин се движат приходите на работещите в самостоятелния културен бранш и по какъв начин им се отразява рецесията сега. Първите им изследвания посочват загуба близо 18 млн. лв.. за културната сфера в страната. В изявлението си за Българска национална телевизия Банов разказа загубите просто като " големи ".

" Актуални статистически изследвания за нашия бранш съвсем не съществуват. Провеждането на едно надълбоко изследване би трябвало да е в полза на самата страна и да бъде проведено от нея ", споделя Виктория Драганова.

Ситуацията се нажежи, откакто министърът на финансите Владислав Горанов дефинира като " маргинали " хората, които нямат шеф. Въпреки че след това той посочи, че не е имал поради експертите на свободна процедура, определението му се трансформира в нарицателно.

" Ако " маргиналите ", които не могат да работят заради ограниченията за обезпечаване на публичното здраве, не получат избавителна поддръжка незабавно, самостоятелният културен бранш ще бъде мъртъв до месеци ", предизвести Асен Асенов от фондация ЕДНО в " Дневник " и съпостави идната година като връщане към 1990 година Пред БНР Диана Андреева, шеф на Обсерваторията по стопанска система на културата, разказа обстановката по този начин: " Ако създадем неточност през днешния ден, в идващите две години най-малко ще би трябвало да спасяваме културата от очистване на части от нея и ще получим така наречен повърхностен пазар, което значи изгубване на цели форми от изкуството. "

Инициативността на Владия Михайлова и Виктория Драганова сплоти разнообразни създатели, експерти и уредници в една идея. Владия Михайлова е куратор в изложба " Васка Емануилова ", филиал на Софийската градска художествена изложба. От 12 години работи с млади създатели и организации. " У нас самостоятелният бранш промени мисленето за просвета и към този момент десетилетия е мотор на нови художествени и естетически платформи ", споделя тя.

Виктория Драганова е куратор и шеф на без значение пространство Swimming Pool, което от пет години разнообразява сцената на града и спомага за обмена сред задгранични и локални създатели. " Искането за държавна помощ е подбудено от обстоятелството, че всички ние плащаме налози и сме подвластни от структурата на този географски и обществен подтекст, в който работим. "

По всичко проличава, че от полемиките на самостоятелните създатели с министерството сега зависи дали напредъкът в този бранш от последните години ще бъде развъртян, непокътнат или върнат в начална точка. Дискусиите сред Министерството на културата и представителите на самостоятелния културен бранш не престават в понеделник.

Q&A: Владия Михайлова и Виктория Драганова: Да си самостоятелен не значи да не си обезщетен

Какво тъкмо се включва в така наречен самостоятелен културен бранш?

Владия Михайлова

Фотограф: Калин Серапионов В.М.: Към него принадлежат всички свободно практикуващи актьори, културни мениджъри, куратори, режисьори и други, както и организациите, които не са общински или държавни. Има всевъзможни юридически форми, част от организациите работят на планов принцип и са нестопански, има и дребни частни бизнеси и начинания. Всички те вземат участие в стопанската система на културата, тъй като основават изкуство, построяват мрежите за реализация на художествените артикули и спомагат за тяхното разпространяване. Освен това те са доста по-гъвкави, по-бързи, по-експериментални, по-рискуващи от откритите институции.

В.Д.: Докато при държавни институции функционалността е ясна, в самостоятелния бранш общественото непрекъснато се предефинира по отношение на потребностите и визиите в едно общество. Това е една обществена лаборатория, отсам идва и рискът, за който Владия приказва и който самостоятелните поемат - тук безусловно се създава общество. Да си самостоятелен не значи да не си виновен пред никого. Независимите организации освен оферират визии за едно по-добро бъдеще, само че и обезпечават условия за труд и разпределят средства.

Имате ли опасения, че държавната помощ ще направи този бранш по-малко самостоятелен?

В.М.: Не. И ненапълно е тъжно, че още не сме минали оттатък този въпрос. Почти във всички европейски страни (и не само) съществува финансова инфраструктура за поддръжка на самостоятелния бранш. Това са фондове, грантови схеми, стипендии и други, които оферират както благоприятни условия за планово финансиране, по този начин и базисно структурно финансиране на организациите, в което се включват всевъзможни разноски. Да си самостоятелен не значи да не си обезщетен за труда си. Да си самостоятелен е форма на юридическо битие в границите на бранша на културата. У нас цялата тази финансова инфраструктура я няма и това стана още по-видимо в този момент в миг на рецесия.

В.Д.: Държавата е поела задължението да третира еднообразно държавни и самостоятелни структури - неналичието на структурна помощ за самостоятелните води до привилегии за държавния бранш, което е неприемливо. Подкрепата от страната не води наложително до взаимозависимост, има задоволително принадлежности в границите на един демократичен и либерален ред. Привърженичка съм на смесено финансиране от стопанска активност, дарения, държавно подкрепяне и обменна (немонетаризирана) стопанска система - това непосредствено контролира зависимостите. В България към момента имаме малко благоприятни условия за финансиране, липсват без значение планово финансиране, публично-частни начинания, дарителски схеми - това слага страната в една изключително мощна позиция даже когато разпределя минимални средства.

Каква е вредата за артистите и културните мениджъри съгласно изследването ви?

В.М.: На базата на обща анкета за целия самостоятелен бранш, готова от специалиста за културни проучвания Нели Стоева, учител в Софийския университет, стана ясно, че загубите в бранша на културата са доста огромни. Анкетата е попълнена до момента от близо 900 души, като излиза наяве, че размерът на загубите за бранша се доближава до сумата 18 млн. лева (по-конкретно 17 693 633 лева.). Те биха били в пъти повече, в случай че се изследва добавената стойност на културата в приходите на градовете и туризма, който също е сериозен бранш при актуалната рецесия. Не просто хората на изкуството губят, губи страната и си основава с изключение на безперспективно и лишено от просвета бъдеще и голям обществен проблем. В момента по-тясно в областта на образните изкуства също се опитваме да си изясним обстановката. Направихме обособена анкета, сравнима с общата, с цел да си представим какво съответно се случва с нас.

Виктория Драганова

Фотограф: Цветелина Белутова В.Д.: Потвърждават се някои от обстоятелствата, които досега знаем интуитивно: огромният дял самоосигуряващи се лица по отношение на тези, които са на трудови контракти, хибридни организационни и финансови структури, огромният дял частни начинания в бранша, многото безплатен труд в обществен интерес. В огромната си част ползите на фрийлансърите и дребните организации се припокриват. Всички тези резултати са залегнали в основата на тактиката, препоръчана тези дни пред културното министерство.

Какви са резултатите след срещите ви с Министерството на културата?

В.М. Независимият бранш се сплоти в настояванията си за обществена и структурна поддръжка, като на последната среща с господин Боил Банов стана ясно, че тя може да се случи през единствения фонд, с който разполага министерството - фонд " Култура ". Тази поддръжка при никой случай не може да се реализира в границите на бюджета на министерството и още по-малко бюджета на фонда. Затова би трябвало се търси в допълнение финансиране от държавното управление, като сега имаме увещание от господин Банов, че се работи в тази посока.

Освен директната помощ в размер на минималната работна заплата, която ще бъде отпусната, към този момент настояща мярка е и опцията за взимане на безлихвен заем в размер на 1500 лева месечно. Условията по заема са положителни - пет години необслужване на заема и връщане за интервал до 10 години. Хора, които работят на цивилен контракти също ще могат да се възползват от това. Продължаваме да обсъждаме с министъра и структурната поддръжка на организациите, като всичките стратегии на Министерство на културата и на фонд " Култура " тази година се резервират.

Конкретно за Визуалните изкуства за първи път ще има отворена сесия за планове към дирекция " Културно завещание, музеи и изобразителни изкуства ". В момента договарянията вървят по този начин, че имам вяра, поставяме главните на доста неща, които ще важат и развиват активността на бранша и за в бъдеще.

В.Д. Към тези резултати ще прибавя, че от страна на културното министерство има интерес за назначение на работна група, която да работи по правенето на нова стратегия по структурно подкрепяне на самостоятелни организации - по този начин в бъдеще финансови и други структурни опасности биха били подсигурени. Обсъжда се и предлагането за основаване на указател на заетите в културния бранш, който ще има за цел да облекчи използването на обществени и други ограничения оттук насетне.

За мен мен водещо продължава да бъде обединяването и солидарността, появили се в нашите среди и в отношение към други културни браншове. Вместо незаинтересованост и индиферентност, около които печелят единствено частни ползи, започнахме да формулираме ползи, да отстояваме позиции, въобще да пожелаваме, и то дружно - обединената самодейност във образните изкуства, която представяме с Владия, още веднъж е позитивен резултат на създалата се обстановка. Сега виждаме, че имаме триумф, само че и че този триумф е единствено начало към реформиране на държавната поддръжка в самостоятелния бранш. Но подготвени решения няма - всичко е обвързвано с доста ангажимент, труд и благосклонност, и от страна на самостоятелните, и от страна на държавните структури. Как подкрепят културните дейци в Европа

По какъв метод страната може да помогне на културата в тази обстановката е настоящ проблем освен за България - той е забранен значително и за целия район. Има и изключения: в Северна Македония е призната тактиката създателите както на свободна процедура, по този начин и на щат да получават месечна заплата 240 евро, до момента в който трае изключителното състояние. В страните, които обичайно влагат в създателите си, решенията бяха открити бързо. Още в края на март работещите на свободна процедура в Германия получиха безплатни 5000 евро. Берлинският сенат отпусна 100 млн. евро в грантове, с които да пребори резултатите от рецесията върху дребния бизнес и културата, и настрана 300 млн. за засегнатите в хотелиерската и ресторантьорската сфера. Допълнителни 50 милиарда евро ще отидат към културния бранш, защото по думите на културния министър на Германия Моника Грутерс " хората на изкуството са незаменими, изключително в обстановка като тази ". Бързи реакции имаше и във Франция, където се одобриха данъчни облекчения за хората в този профил, а всеки може да кандидатства за обществена поддръжка за отчасти или цялостно покритие на вноските или за разпределяне на изключителна финансова помощ. В сряда започнаха и полемики сред културните министри в Европейския съюз.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР