Илюстрация Увеличаване Автор: Капитал Смаляване Част от темата EXIT от

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Капитал Смаляване Част от темата EXIT от
Коментари Харесай

Довиждане, уважаеми зрители

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване
Част от тематиката EXIT от България
Защо си потеглят западните вложители

Причините за продажба на българските им компании са две - или размерът на локалния пазар и маржовете към този момент не ги притеглят, или страната ги гони посредством напън

Банки: Продажба, в случай че си дребен или проблематичен

Свитите маржове около негативните лихви и затягащите се регулации вършат все по-неизгодно наличието на пазара със относително дребна банка

Имоти: За локални играчи и фондове от ЮАР

Западноевропейските и американските купувачи понижиха и в България, и в района
Още по тематиката
Защо си потеглят западните вложители

Причините за продажба на българските им компании са две - или размерът на локалния пазар и маржовете към този момент не ги притеглят, или страната ги гони посредством напън
11 май 2018
Георги Ганев: Проблемът на стопанската система е правният ред

Позитивите от участие в еврозоната биха били лимитирани без структурни промени, счита екипът на " Демократична България "
3 май 2018 Ето ви един забавен абсурд: в никакъв случай до момента хората не са употребявали толкоз доста наличие, а в това време множеството основатели на наличие - медиите, или са в доста дълбока рецесия, или скоро ще влязат в нея.

Светът на медиите през последните години се трансформира с гневна скорост и когато към световните процеси се прибавят не изключително приятните специфики на българския медиен пазар, излиза наяве за какво през последните години западните компании отлетяха другаде.

Историята на " Нова телевизия " и нейният досегашен притежател MTG е добър образец за възхода и смяната в интереса на непознатите компании. Базираната в Швеция мултинационална компания купи през 2008 година българския канал за феноменалната даже и тогава сума от 620 млн. евро. В Стокхолм идиомът " да си купиш фабрика на 9-и септември " явно не е прочут, само че след тази договорка смисъла му сигурно е познато в конферентните зали на компанията. Почти незабавно след покупката стартира международната икономическа рецесия, която промени медийните пазари на всички места и изключително мощно засегна България. Ефектът от всичко това беше, че през февруари тази година MTG продаде Nova за 185 млн. евро. Въпреки положителното ръководство през тези 10 години и серията придобивания на групата в България цената на тукашния бизнес беше оценена с 435 млн. евро по-малко.

Кризата обаче надалеч не е единственото пояснение за изгубената стойност от българските медии. Един от главните претекстове на западните компании да влагат в България беше упованието за доста бърз и огромен растеж, което изглеждаше, че ще се случи в годините преди рецесията. Може би най-важният тогава индикатор беше цената на рекламните вложения на глава от популацията, съпоставени с " развитите " пазари в Западна Европа. В България този индикатор беше близо 10 пъти по-нисък. От позиция на вложителите изглеждаше, че капацитетът за растеж е голям. Той обаче в никакъв случай не се осъществя или най-малко не в България.

Проблемът на този индикатор е, че допуска, че българският пазар ще става в някакво обозримо бъдеще като западния. Донякъде поради рецесията, само че повече поради българските специфики (най-вече политическият отвод от промени, корупцията, развалената правосъдна система и пр.) капацитетът остана единствено в екселските таблици на интернационалните компании. Ръстът на рекламните вложения може да пристигна от увеличено ползване, по тази причина трябват по-високи приходи, по тази причина би трябвало да се създава повече стойност и да има вложения, а те зависят от по-добрата политическа среда, която по този начин и не се случи. В момента рекламните вложения на глава от популацията в България (по сметки на CME - компанията, притежател на bTV) са 26.8 $ против 376 $ приблизително за западните пазари и, единствено за съпоставяне, 77.4 в Чехия.

Сега тази разлика мъчно може още веднъж да се употребява като мотив за иден растеж и тези компании, които могат да продадат бизнеса си тук, го вършат, до момента в който той към момента има някаква стойност. Time Warner, който управлява компанията притежател на bTV - американската съдебномедицинска експертиза, също се пробва да я продаде. Причините обаче, както и при изтеглянето на MTG, не са единствено в неслучилия се растеж в България, a и в световните промени на медийния пазар. Шведската компания да вземем за пример продаде всичките си малките екрани, освен българската, тъй като разгласи цялостна смяна на тактиката си, като задачата й е да се трансформира в снабдител на наличие, а не в пропагандатор. Допускането зад това е, че в телевизионния бизнес следва рецесия, сходна на тази, която се случи в печатните медии. От една страна, възходът на цифровата реклама заплашва приходите на тв фирмите. През 2017 година за пръв път вложенията в онлайн реклама задминаха телевизионните. От друга страна, те са застрашени от спад на феновете поради новите платформи, наричани в браншове ОТТ - Over the top television. Tова са платформи като Netflix, Amazon Video, Гугъл Play и прочие, които ще лишават от ден на ден от гледаемостта и, което е по-важно - рекламните вложения. Така вероятността пред старите телевизионни компании наподобява относително ясна - те би трябвало да се трансфорат по-скоро в снабдители на наличие и да се лишат от сегашните си рекламни доходи.

Този тренд изяснява и за какво американският телеком AT&Т разгласи преди време, че желае да купи Time Warner. Съдържанието на медийната платформа ще разреши на оператора да предлага нови услуги на клиентите си, с цел да остане в играта. В български мащаб интеграцията сред телеком и наличие може да се види с тукашните оператори и кабелните мрежи. Подобна логичност евентуално стои и зад едновременното придобиване на " Теленор " и " Nova " от PPF на Петр Келнер. Синергията сред медии и телеком има капацитет да основава повече стойност през идващите години. А в случай че това не проработи, българският пазар дава и други благоприятни условия - малкия екран постоянно може да се продаде на някой локален състезател. Всъщност на единия медиен състезател, който купува от името на властта.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР