Илюстрация Касовата бележка на ИКЕА преживява интересна трансформация в килим

...
Илюстрация Касовата бележка на ИКЕА преживява интересна трансформация в килим
Коментари Харесай

Демократични стилни

Илюстрация
Касовата записка на ИКЕА претърпява забавна промяна в килим в сбирката на Върджил Абло, `Маркиранo "

Увеличаване

Касовата записка на ИКЕА претърпява забавна промяна в килим в сбирката на Върджил Абло, `Маркиранo "

Смаляване
Всяка година при започване на лятото ИКЕА провежда посещаване на 300 публицисти от целия свят в дребното шведско градче Елмхулт, където се организират набиращите все по-голяма известност " Дни на демократичния дизайн ". Дните включват конференции, обиколки из индустриалните центрове на компанията и най-вълнуващата част - демонстриране на бъдещите партньорства на ИКЕА с създатели от разнообразни области.

Както означи уеб сайтът FastCompany.com, потребителите свързват ИКЕА към този момент освен с дизайнерски мебели на положителни цени и с фамозните кюфтенца – тя утвърждава имиджа си на компания, която залага на забавните креативен партньорства. Така марката се вписва в посоката на развиване в световен проект – така наречен либерален дизайн.

Събитието в Елмхулт тази година сподели, че амбициозният проект на компанията е до 2030 година да възпита клиентите си в положително мислене и осъзнато държание на запазване на околната среда. Екологичната посока на ИКЕА зарадва доста от присъстващите, само че надалеч по-любопитен се оказа вторият панел на събитието – представянето на сбирките, основани от гост–партньори на компанията.

Илюстрация
Безспорно най-очакваната колаборация на ИКЕА е с изобретателния шеф на мъжката линия на Louis Vuitton - Върджил Абло

Увеличаване

Безспорно най-очакваната колаборация на ИКЕА е с изобретателния шеф на мъжката линия на Louis Vuitton - Върджил Абло

Смаляване

В издигнатия през 2016 година година музей на ИКЕА в Елмхулт домакините показаха дълъг лист с креативен партньорства, които ще се осъществят в идващите две години. За някои от тях, като да вземем за пример сбирката на основателя и главен дизайнер на Off-White – Върджил Абло (който сега е и креативен шеф на мъжката линия на Louis Vuitton и създаде модел спортни обувки за " Адидас " ), се заприказва няколко месеца по-рано в онлайн пространството. И този път не мина без разгорещени разногласия.

За едни сходно партньорство е опция да имат на добра цена дизайн, основан от водещите имена в света, а съгласно сериозните това е експлоатиране на към този момент от дълго време познатата формула – известно име прави лимитирана дизайнерска сбирка за марка, чийто главен профил е всеобщата търговия. Примерите са доста и постоянно са били одобрявани нееднозначно – като се стартира от дизайнерските сбирки на различен шведски колос – стилната компания H&M, до японския им съперник Uniqlo, които привлякоха напълно неотдавна като рекламно лице тенисиста Роджър Федерер.

Списъкът с гост-дизайнери на IKEA е дълъг и неочакван. Сред тях са са основателят на нишова парфюмерия Бен Горъм и до неотдавна неговата компания Byredo (от 2013 година главен притежател е лондонската инвеститорска компания Manzanita Capital), исландският образен актьор и дизайнер Олафур Елиасон, създателката на към този момент несъществуващия концептуален магазин Colette в Париж –– Сара Анделман, и сестрата на Бионсе – Соланж Ноулс, с компанията – Saint Heron.

Илюстрация
Малката сестра на Бионсе - Соланж, изненада всички с компанията си Saint Heron, чиято задача е да направи всекидневието красиво

Увеличаване

Малката сестра на Бионсе - Соланж, изненада всички с компанията си Saint Heron, чиято задача е да направи всекидневието красиво

Смаляване

" Светът през днешния ден се движи доста бързо, в разнообразни направления. Някои от продуктите, които сме възнамерявали за идната година, не са доста познати в ИКЕА, само че това предизвикателство ни харесва. В основата на всяка еволюция е превъзмогването на трудностите по пътя, по тази причина преценихме, че е пристигнало времето да разтеглим спектъра от артикули, които ще предлагаме – от технология и спортно облекло до основани с 3D принтер предмети ", разяснява водещият дизайнер на компанията Маркус Енгман.

LЕGO
Не е първата колаборация с датската компания, която предходната година към този момент показа особено направената за ИКЕА " Лего къща " на Бярке Ингелс, само че е поръчка за нещо доста по-сериозно. " Лего " става главен колегата на ИКЕА и повода е, че водещите дизайнерски звена на двете скандинавски компании имат вяра, че бъдещето зависи от положителното образование на децата. " Чрез играта може да се възпитат усет, полезности и хармония у децата ", разяснява креативният шеф на " Лего " Лена Диксен.

Малкото слънце
Тенденцията за резистентност и либерален дизайн съблюдава и новото партньорство на ИКЕА с исландския образен актьор и дизайнер Олафур Елиасон, който взе участие дружно с компанията си " Малко слънце ". Благородната идея на Елиасон е с продуктите на " Малко слънце " да обезпечи осветяване на слънчеви акумулатори тук-там, където няма достъп до електричество. " Голяма част от хората по света през днешния ден не осъзнават действителния проблем с изчерпването на ресурсите на планетата. Изчислено е, че всеки седми човек на земята няма достъп до електричество. Не можем просто да седим на отдалеченост и да си споделяме: " Ние намерихме решение, да бяха се сетили и те! " Заедно с ИКЕА " Малко слънце " на Елиасон ще стартира серия от артикули, захранвани със слънчева сила.

Илюстрация
Слънцето на Олафур Елиасон е следващият му план, който залага на връзката сред човек и природа

Увеличаване

Слънцето на Олафур Елиасон е следващият му план, който залага на връзката сред човек и природа

Смаляване

Saint Heron
Малката сестра на Бионсе – Соланж Ноулс, е прочут диджей, само че и основател на компанията Saint Heron, която в партньорство с ИКЕА ще създаде специфична сбирка мебели и аксесоари за дома. " Съвременното изкуство участва в огромна част от всекидневието на хората през днешния ден. Много сме любопитни да забележим резултата от партньорството със Saint Heron, които съчетават дизайн, архитектура, музика и изкуство ", разяснява Енгман.

Byredo
Резултатите от партньорството със основателя на компанията за нишова парфюмерия Бен Горъм и ИКЕА се чакат през 2020 година Присъствието му на конференцията " Демократичен дизайн " беше съпроводено със семинар за гостуващите публицисти, по време на който Горъм приказва за главните стадии при основаването на нишов мирис. " Добрият специфичен мирис стъпва върху нотки, които боравят с въображението на хората, а не с директните им желания ", споделя Горъм.

Илюстрация
В задатък беше показано и партньорството с Бен Горам, основател на Byredo, който след две години ще показа авторска сбирка от аромати за дома

Увеличаване

В задатък беше показано и партньорството с Бен Горам, основател на Byredo, който след две години ще показа авторска сбирка от аромати за дома

Смаляване

Върджил Абло
От ИКЕА не крият благосклонностите си тъкмо към това дизайнерско партньорство, тъй като в сегашния миг Върджил Абло е безспорната звезда на стилната сцена. Очакванията и на новия му шеф – LVMH, в неговата роля на креативен шеф на мъжката линия на Louis Vuitton са огромни. Може би по тази причина в партньорството си с ИКЕА Върджил Абло търси развлечение и залага на концептуална сбирка за дома – килими, калъфки за възглавници, столове, стъклена маса и нова версия на добре познатата синя торба за извършване на покупки. " Имиджът на ИKEА е обвързван с обичаи. Моята грижа е с тази сбирка да вкарам и детайл на провокация. Няма да съм удовлетворен от себе си, в случай че основа просто още един стол, който ще стои на рафта в магазина. Обичам да работя с най-най-добрите. Това е марка, която възпита генерации в добър дизайн, а към това аз ще прибавя единствено нещо ненадейно. "

Крег Редман и Сара Анделман
Австралийският илюстратор Крег Редман е изобретение на наскоро затворилия порти концептуален магазин Colette в Париж, по-точно на неговата креативна директорка Сара Анделман. Тя е създател на плана, с помощта на който по дизайн на Крег Родман в ИКЕА ще се оферират мебели, аксесоари за дома и чанти, с щампата на негови известни илюстрации и герои. Hasselblad

В началото на август в определени магазини от международната мрежа на ИКЕА към този момент се продават рамкирани и подготвени за артистична украса на дома осем фотографии, подбрани измежду финалистите на интернационалния фотографски конкурс, проведен от именитата компания за произвеждане на фотографска техника Hasselblad – Hasselblad Master Award. " С тази сбирка от фотоси и ИКЕА, и Hasselblad не престават традицията да въодушевяват хората да внасят повече хубост в дома и всекидневието си ", сподели водещият дизайнер на шведската компания Маркус Енгман при представянето на извънредното партньорство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР