Илюстрации към художествени творби и рисунки на друга тематика от

...
Илюстрации към художествени творби и рисунки на друга тематика от
Коментари Харесай

Илия Петров - 70+1 непознати рисунки

Илюстрации към художествени произведения и рисунки на друга тема от художника Илия Петров  се показват за първи път в реставриран тип довечера в изложбата под надпис „ Илия Петров - 70 плюс една непознати рисунки “. Това сподели уредникът на Къщата-музей „ Емилиян Станев “ във Велико Търново доктор Радка Пенчева, която гостува в студиото на предаването „ 12+3 “ по „ Хоризонт “. Експозицията се провежда взаимно от Националния книжовен музей и Националната художествена академия и слага началото на новата образователна година в академията.

През 30-те години Надежда Станева, брачната половинка на писателя Емилиян Станев, е била омъжена за художника Илия Петров и рисунките и портрета на художника са останали при нея след раздялата им. През 1994 година Станева ги предава на предпазване в Къщата-музей на Емилиян Станев, където се пази и целият списък и библиотеката, както и персонални движимости на писателя.

 Снимка Експозицията е показана за първи път преди години, само че тогава рисунките не са били възобновени, споделя доктор Пенчева:

Това в действителност е втория път, при който ще бъдат показани, само че тогава те бяха такива каквито са били непокътнати – износени от годините. Все отново хартията има избрани години живот. А довечера ще ги покажем във цялостния им искра, тъй като преди пет-шест години спечелихме един план за реституция на тези рисунки и те са реставрирани и в действителност наподобяват доста добре.

Цялото изявление с уредника на Къщата-музей „ Емилиян Станев “ във Велико Търново доктор Радка Пенчева можете да чуете от звуковия файл.

 Снимка
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР