Илюстрации и фотографии, направени през последните векове, показват, че ловът

...
Илюстрации и фотографии, направени през последните векове, показват, че ловът
Коментари Харесай

Роговете на носорозите вече не са такива, каквито бяха някога. И ние сме си виновни

Илюстрации и фотографии, направени през последните епохи, демонстрират, че ловът и бракониерството е трансформирало метода, по който наподобяват носорозите. По-специално - в интервала 1886 - 2018 година се вижда поредно понижаване на дължината на роговете им.

Тази наклонност се откроява във всичките пет типа носорози и откривателите считат, че измененията се дължат на интензивното ловуване и бракониерстване.

Изследователите означават, че роговете на носорозите се преглеждат като финансова инвестиция, заради което животните постоянно са обект на трофеен лов. Роговете също така се употребяват в обичайна медицина в Китай и Виетнам.

Според експертите вследствие на отстрелването на носорозите с най-дълги рогове оцеляват единствено екземпляри с по-малки, които на собствен ред предават тази характерност на идващите генерации. 

Оскар Уилсън, някогашен откривател във факултета по зоология на университета на Кеймбридж и водещ създател на изследването, споделя: " Бяхме в действителност разчувствани от опцията да намерим снимкови доказателства, че роговете на носорозите са станали по-къси с течение на времето ". 

Уилсън, който понастоящем работи в университета на Хелзинки във Финландия, прибавя: " Носорозите са развили роговете си по някаква причина, като другите типове ги употребяват по разнородни способи, да вземем за пример като помощно средство за улавяне на храна или за отбрана против хищници. От тази позиция считаме, че съществуването на по-малки рогове може да се окаже пагубно за оцеляването им ". 

За задачите на проучването създателите му са измерили роговете на 80 носорога, снимани сред 1886 и 2018 година

Снимките, открити в онлайн хранилището The Rhino Resource Center, включват всичките пет типа носорози: бял, черен, индийски, явански и суматрански.

Изследователите са разгледали фотографии на носорози, убити от ловци, в това число една от 1911 година На нея някогашният президент на Съединени американски щати Теодор Рузвелт стои над черен носорог, който преди малко е умъртвил.

Специалистите са измерили и други телесни елементи на носорога, тъй че дължината на рога да бъде изчислена с акуратност във връзка с размера на тялото.
 
Екипът е разгледал и творби на изкуството, изобразяващи носорози и обхващащи интервал от над 500 години, когато рисунките са били употребявани за разказване на типовете.

Изображенията и творбите на изкуството демонстрират, че до 50-те години на предишния век са полагани доста малко старания за разпространение на опазването на носорозите измежду обществеността.

" Поне от няколко десетилетия се обръща доста по-голямо внимание на опазването на носорозите. Това се вижда в по-новите изображения, които се отнасят до опазването им в резервати или до тежкото им състояние в дивата природа ", споделя Оскар Уилсън. 

Носорозите са заплашен тип, като през днешния ден в естествена среда живеят по-малко от 30 000 екземпляра. За съпоставяне - при започване на 20-и век броят им е надхвърлял 500 000.

Три типа носорози - черен, явански и суматрански, са класифицирани като сериозно застрашени.

Изследването е оповестено в People and Nature.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР